torstai 23. kesäkuuta 2011

Villikatajan koekeittiössä: kurssieväitä ja yrttihaudukkeita

Teimme ennen juhannuksen viettoon lähtöä yhteistuumin luonnonyrttien keruuretken tähän lähikulmille, jotta pääsisimme testailemaan kurssien iltapalatarjottaviksi kaavailtuja herkkuja. Samalla reissulla keräilimme hieman lisää yrttiteeaineksia hiostettavaksi: mustaherukkaa ja maitohorsmaa.

Mesiangervon lehti.

Onnistuimme ajoittamaan keruuretken lähes kokonaan sadekuurojen väliin, joten emme kovasti kastuneetkaan, ehkä kenkiä lukuun ottamatta. Päivä oli siis täynnä rankkoja sadekuuroja, ja heinikossa kahlaillessa jalat pakostakin hieman kastuivat. Paitsi tietysti Annukalla, joka viisaana oli tajunnut varautua retkelle kumisaappain varustautuneena. Löysimme kuitenkin ihanasti kaikkea, mitä olimme lähteneet etsimään, ja vähän enemmänkin.

Koekeittiössä testasimme kolmea ruoka- tai oikeammin sanottuna leivonnaislajia: nokkoshyrriä, kinkku-vuohenputkipiirakkaa ja mesiangervokeksejä. Hyvässä seurassa keittiökokkailut ovat aina tavallistakin mukavampia, ja kun vielä saimme muutaman lisäsuun testimaistajaksi, oli ilta oikein onnistunut. Testatut leivonnaiset onnistuivat kaikki pienestä säätämisestä huolimatta erinomaisesti ja maku oli uskomattoman hyvä! Näitä teen sitten ehdottomasti kurssilaistenkin nautittavaksi. Pientä lisähaastetta tarjoiluihin aiheuttavat erilaiset erityisruokavaliot, mutta eiköhän niistäkin onnistuta selviämään parhain päin.

Keräämiämme yrttihaudukeaineksia pistimme taas tuttuun tapaan hiostumaan: kerätyt kasvinosat murskataan muovipussissa kaulimalla, jonka jälkeen niitä vielä rikotaan lisää saksilla leikkaamalla. Näin käsitellyt kasvinosat laitetaan puhtaaseen lasipurkkiin lämpimään paikkaan valolta peitettynä, kunnes lasipurkin reunoille nousee nestepisaroita ja kasviaineksen väri muuttuu ruskehtavaksi. Hiostamisessa kestää kasvinosista riippuen muutamasta tunnista yön yli. Hiostuneet kasvinosat kuivataan ja käytetään yrttihaudukkeina.

Parin päivän päästä onkin jo ensimmäinen kurssimme, jonka jälkeen keskitymme loppuviikosta jo seuraavaan kurssiin ja testailemme erilaisia värjäysaineksia ja -reseptejä.

-Lily

P.S. Koska kokkailun lomassa unohdimme kokonaan ottaa kuvia, piristävät tätäkin postausta Kuohun retken yhteydessä otetut kuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti