torstai 14. heinäkuuta 2011

Horsmankukkia

Horsmankukkajuoma

1 litra horsmankukkia
2 litraa vettä
1 lime
1 tl sitruunahappoa
150 g sokeria

Ensiksi keittelin veden kiehuvaksi, samalla kun nypin osasta kukista irti ylimääräisiä osia. Kukista kannattaa käyttää vain itse kukinto, eikä esimerkiksi kukkaperiä. Kaikki vihreät osat tekevät juomaan kitkerää makua eli niitä kannattaa välttää jo poimiessa. Hitusen työlääksihän tämä käy, mutta huolellisuus kannattaa.

Kukat, sitruunahappo ja lime asetellaan kuumaa kestävän astian pohjalle. Monet ohjeet käyttävät sitruunaa limen sijasta, mutta kun minulla sattui olemaan kotonani kaksi limeä, päätin uhrata ne tähän kokeiluun sitruunan sijasta. Minä käytin valmistusastiana teräskattilaa, kun kyllin iso yksilö löytyi kaapista. Limen leikkelin ohuiksi siivuiksi, joita hieman rusentelin. Kaadoin kiehuvan veden astiaan ja jätin muhimaan pariksi tunniksi.


Lopuksi siivilöin mehun ja sokeroin sen. Koska ajattelin sokerin olevan helpoimmin käsiteltävissä nesteeseen liuenneena, keitin desin verran vettä, johon sekoitin haluamani sokerimäärän. Netistä löytämissäni ohjeissa sokeria käskettiin lisätä jopa huikeat 250-500 g litran annokseen, mutta minä päätin aloittaa huomattavasti vaatimattomammilla määrillä. Lisäilin veteen sokeria ja liruttelin sitten syntynyttä lientä juoman sekaan. Sokeritestaajana toimineen miehekkeen mielestä juoma oli hyvää vasta kun kaikki sokeriliemi oli lisätty, joten lopputuloksena käytin 150 grammaa sokeria litraan juomaa.

Juoman voi tämän jälkeen pullottaa puhtaisiin astioihin ja se säilyy viileässä huhujen mukaan ongelmitta jopa talven yli. Erityisesti juomaa on suositeltu kauniin värinsä vuoksi erilaisten boolien pohjiksi, mutta toimiipa se minusta sellaisenaankin.Näissä tunnelmissa onkin hyvä toivottaa oikein hyvää ja helteistä heinäkuuta kaikille!

-Annukka

2 kommenttia:

  1. Meillä tätä (tai jotain horsmasta värinsä saanutta juomaa) oli häissä tervetuliaismaljana. Ihanan väristä. :)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: Väri on kyllä mitä herkullisin ja ehdottomasti yksi juoman parhaista puolista! Sen ansiosta juoma sopiikin varmasti moniin tilanteisiin sekä juurikin juhlamaljaksi tai boolin pohjaksi. Harva tahtoo myöskään uskoa, että mukana ei ole mitään erikseen lisättyjä väriaineita, vaan väri saadaan horsmasta itsestään.

    -Annukka

    VastaaPoista