torstai 28. heinäkuuta 2011

Kasvivärjäyskurssi


Alkuviikko kului mielenkiintoisissa merkeissä, sillä kasvivärjäyskurssi starttasi maanantaina Kuohulla. Paikalla oli meidän kahden lisäksi häärimässä lopulta viisi kurssilaista. Maanantaina aloittelimmekin käymällä läpi värjäyksen historiaa, nykypäivää ja teoriaa Annukan opastuksella. Sitten siirryimme pihamaan puolelle ihmettelemään kasvien runsautta ja pohtimaan, mitä kaikkea tahtoisimmekaan värjäykseen kokeilla. Tarkoituksena oli, että jokainen voisi kokeilla useampaa värikasvia ja kokeilla mielensä mukaan, millaisia värejä niistä irtoaisi. Maanantain kurssipäivän päätteeksi oli vuorossa lankojen esikäsittely.

Lopulta kasveja kerättiin urakalla ja osa jäi lopulta käyttämättäkin. Värikasveista kokeiluun pääsivät kultapiisku, lupiini, siankärsämö, mesiangervo, paju, korpipaatsama, lehtokuusama, maitohorsma ja pietaryrtti. Kasvien runsaus tarjosikin melkoisen valikoiman lopputuloksiin. Keltavoittoisiin sävyihin vaihtelua toi lisäksi jälkipuretuksena tehty rautavihtrillikäsittely, jolla syntyikin upeita vihreitä ja harmaita sävyjä keltaisista langoista.

Värjäilyä rytmittivät kurssitarjoilut, joita Lily oli valmistanut tapansa mukaan runsaan avokätisesti. "Tärkeintä on aina, ettei ruoka lopu kesken", nainen totesi itse hyväntuulisesti. Moista onnettomuutta ei siis päässyt tälläkään kertaa tapahtumaan, vaan ruokaa piti kantaa takaisin Jyväskyläänkin viimeisen illan jälkeen. Tarjoiltavien reseptejä tullaan julkaisemaan blogissa lähiaikoina, jahka Lily vain ennättää ne ylös kirjoitella. Tämä etenkin tiedoksi niille kurssilaisille, joita mustikkamuffinssien ohje jäi kaihertamaan.


Kuohun kylätalo oli jälleen kurssipaikkana oivallinen ja oikein tunnelmallinen. Kurssilaiset olivat innostunutta ja oma-aloitteista joukkoa, joiden kanssa oli hauska päästä värjäilemään ja rupattelemaan kahden päivän ajaksi. Syksyn sienikurssi alkoikin kutkutella kummankin vetäjän mielessä jo paluumatkalla Jyväskylään. Silloin etenkin punaiset ja ruskeat värit pääsevät esille toden teolla. Yhdistettynä kesän kasviväreihin talvea varten saakin koottua oikein herkullisen väripaletin värjäyslankoja.


-Annukka & Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti