maanantai 18. heinäkuuta 2011

Vaniljaa & Rommia


Taannoin luonnonyrttikurssin tarjottaviin kuuluneet mesiangervokeksit ovat osoittautuneet melkoiseksi kahvipöydän helmeksi. Näihin yksinkertaisiin murotaikinakekseihin tulee mausteeksi mesiangervon kukintoja. Koska ainakin täällä Keski-Suomessa mesiangervon kukinta-aika on parhaillaan menossa, voi näitä hienostuneen vaniljaisen rommiaromin tarjoavia kukkia kerätä ja kuivata tai pakastaa talven varalle. Leivontamausteen lisäksi kukkia voi käyttää myös siirapin teossa ja yrttijuomahaudukkeeksi. Tässä kuitenkin ohjeistusta maukkaisiin kekseihin:
Mesiangervokeksit
annoksesta tulee n. 25 keksiä

100g voita tai margariinia
1dl sokeria
1 kananmuna
2½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl mesiangervon kukkanuppuja ja juuri auenneita kukkia

Vaahdota rasva ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon kananmuna. yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Mesiangervon kukkanuput ja kukat kannattaa jauhaa hienoksi sormin tai morttelilla, jolloin maku irtoaa paremmin, eikä kekseihin tule sattumia. Muotoile taikinasta kahdella teelusikalla keksejä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä keksien väliin leviämisvaraa. Paista keksejä 200 asteisen uunin keski/ylätasolla noin 5-7 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet hieman väriä reunoihinsa.

Keksit maistuvat mielestäni hieman vaniljalta ja rommilta, joskin makua voisi kuvailla parhaiten sanalla "mesiangervoinen". Mesiangervon kanssa tulee olla varovainen, sillä kasvi on hyvin voimakkaan makuinen, ja liikaa maustetut keksit voivat helposti maistua lähinnä vessanraikastimelta. Kannattaakin lisätä mesiangervo keksitaikinaan viimeisenä, pienissä erissä, ja maistella taikinaa tekovaiheessa. Maku hieman tasaantuu ja laimenee paistettaessa.

Tämmöistä tällä kertaa, nauttikaa kesästä ja luonnonyrteistä!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti