sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kiipeä puuhun!

Viikon 38 ajan, 19.-25.9.2011, vietetään kansallista puuhunkiipeämisviikkoa. Idean taustalla on tietokirjailija Tatu Hirvonen, joka on huolissaan siitä, että nykyajan lapsia suojellaan usein jo liikaakin ja vääränlaisilta asioilta. Samalla tehdään lapselle karhunpalvelus, sillä esimerkiksi puihin kiipeily kehittää motorisia taitoja ja koordinaatiokykyä.Liiku luontoa kunnioittaen

Luonnossa liikkuja saa kehittyvän kunnon sekä taitojen lisäksi myös unohtumattomia elämyksiä ja pääsee nauttimaan sekä luonnon kauneudesta, että sen runsaista antimista esimerkiksi marjojen ja sienien muodossa. Jokaisen liikkujan tulee kuitenkin kohdella luontoa kunnioittaen ja vahingoittamatta. Puihin kiipeilyn osalta tämä tarkoittaa sitä, että oksia ei tulisi katkoa, eikä puiden kaarnaa tai vuosikasvua vahingoittaa. Kiipeilyn kohteeksi kannattaakin valikoida puut, joista löytyy tarpeeksi tukevia oksia käden- ja jalansijoiksi. Tällöin puuhun pystyy kiipeämään sitä vahingoittamatta. Myös muun luonnossa liikkumisen osalta tulee noudattaa hyviä tapoja ja olla vahingoittamatta esimerkiksi kallioiden herkkää, hidaskasvuista jäkäläpeitettä.


Lika on sinulle hyväksi

Nykyään alati lisääntyvien allergia- ja astmaoireiden yhtenä syynä pidetään lasten liian steriiliä kasvuympäristöä. Niinpä vaikkapa mutakakkujen ja hiekkalinnojan rakentelu, intiaanileikit sananjalkakasvustossa ja puihin kiipeily ovatkin itse asiassa monella tapaa hyviä ja hyödyllisiä harrastuksia myös nykylapsille. Leikkien ja luonnossa seikkailun salliminen vaikuttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen positiivisesti. Myös monet aikuiset voisivat ottaa luontoseikkailujen aiheuttamat pienet naarmut ja kolhut sekä tahriintuneet vaatteet rennommin ja järjestää myös itselleen välillä aikaa liikkumiseen luonnon helmassa. Luonnosta liikkumisesta ja puihin kiipeilystä voikin tulla koko perhettä yhdistävä rentouttava harrastus.


Pois turha varovaisuus!

Puihinkiipeämisviikolla järjestetään ympäri Suomea lukuisia tapahtumia, jossa puihin kiipeämistä pääsee kokeilemaan opastetusti. Luonnollisesti puihin voi kiipeillä viikon aikana myös itsekseen, kaverin tai vaikkapa isommankin kaveriporukan voimin. Tapahtuman Facebook-sivuilla todetaan, että "Kiipeä puuhun -viikko on paitsi hauskaa tekemistä, myös yhteisöllinen tempaus lasten elintilan vapauden ja liikkumisen ilon puolesta". Joten pois turha varovaisuus ja suunta kohti lähintä kiipeilypuuta!Villikataja osallistuu puihin kiipeilyyn olemalla mukana Retkueen Puissa kiipeilyn aakkoset -tapahtumassa 23.9. Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Retkueen sivuilta sekä tapahtuman Facebook-sivulta. Nähdään siis perjantaina Viitaniemessä.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti