sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Ruiskääretorttu puolukalla

Pohja

4 kananmunaa
3/4 dl sokeri
1 tl leivinjauhe
1 1/2 dl ruisjauho

Täyte

n. 4 dl puolukkaa
300 g maitorahka
1 prk maustamaton tuorejuusto
sokeria maun mukaan

Vaahdota kananmunat ja sokeri kulhossa. Lisää ruisjauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe. Taikina levitetään uunipellille ja paistetaan 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen torttulevyn annetaan jäähtyä hetki ennen kuin se kumotaan tuorekelmulle tai leivinpaperille, jonka pinnalle on ripoteltu kevyesti sokeria. Mikäli levy on kunnolla paistunut, paiston aikana uunipeltiä suojanneen leivinpaperin irrottaminen levyn pohjasta pitäisi olla helppoa. Mikäli paistoajan arvio on ollut tällä kertaa hieman luovempi, paperin irtoamista voi auttaa varovasti esimerkiksi terävällä veitsellä. Levy saa jäädä hetkeksi pötköttelemään ja odottamaan täytettä.

Maitorahkasta ja tuorejuustosta sekoitetaan tasainen tahna, joka makeutetaan sokerilla. Sekaan lisätään puolukat ja sokerin määrä tarkistetaan. Täyte levitetään pohjalevylle tasaiseksi kerrokseksi. Tämän jälkeen levy rullataan kääretortun muotoon. Tämä vaihe onnistuu yleensä parhaiten, mikäli levyn alustaksi on valittu tuorekelmu. Torttu kannattaa jättää hetkeksi vetäytymään, jolloin pohja ehtii hieman kostua.Puolukka antaa kääretortulle mukavan raikkaan maun, jota ruis tukee hyvin. Rukiin maku ei kuitenkaan ole kovin hallitseva, joten kannattaakin rohkeasti kokeilla vehnäjauhojen korvaamista ainakin kääretorttujen kohdalla ruisjauhoilla.

Huomenna aamulla suuntaan taas viikoksi Otavaan, tällä kertaa marjojen ja jatkojalostuksen merkeissä. Oikein hyvää viikkoa ja satoisia puolukkaretkiä kaikille!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti