maanantai 10. lokakuuta 2011

EnergiansäästöviikkoTänään alkaa joka syksy viikolla 41 vietettävä Energiansäästöviikko. Ilmoittauduimme luonnollisesti Villikajatan voimin mukaan viikkoa viettämään. Näin voimme osaltamme vaikuttaa energiankin kerskakulutuksen hillitsemisen hyväksi näyttämällä esimerkkiä ja tuomalla tietoisuutta säästövinkeistä tavalliselle kuluttajalle. Energian kulutusta kun voi järkeistää jopa näin kylmässä pohjolassakin monin pienin, ja usein arkea sen kummemmin haittaamattomien, tekojen avulla.


Energiasäästöviikon aikana jokaisella viikonpäivällä on erikseen omat teemansa. Maanantain teemana on Lämmitys. Teema on ajankohtainen näin syksyisin ja varsinkin nyt, kun talvi näyttää tekevän tuloaan ryminällä. Lämmityksessä energiaa voi säästää valitsemalla pihejä ja ympäristöystävällisiä lämmitystapoja, jotka vaativat mahdollisimman vähän uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä. Näitä fossiilisia polttoaineita ovat öljy, turve, maakaasu sekä kivihiili. Tilalla voi suosia vaikkapa maa- sekä ilmalämpöpumppuja, puulämmitystä ja vihreää sähköä. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan kiinnittää huomiota myös huonelämpötiloihin ja alentaa niiden huoneiden, joissa ei jatkuvasti oleskella, lämpötilaa sinne 18-20 asteen tienoille. Myös tuuletukseen kannattaa kiinnittää huomiota, ja tuulettaa reippaasti ristivedolla muutamia minuutteja sen sijaan, että jättäisi ikkunat ja ovet auki puoleksi tunniksi. Kasviharrastajilla ei yleensä tuuletus ole ongelmana, sillä ainakin itse olen kovin varovainen sen suhteen, jottei viidakkokokoelmani paleltuisi. Myös ikkunanpuitteet ja muut rakoset kannattaa näin syksyisin huolehtia kuntoon, ettei asunnossa vedä luitahyytävästi pitkän ja kylmän talven ajan.


Näistä maanantain teemoista ei näin kerrostaloasujana pääse vaikuttamaan kaikkiin kohtiin ihan samalla tavoin kuin omakotitalolaiset, mutta teemme minkä voimme. Ja tiistain teemaa, Liikenne & liikkuminen, pääsemme sitten toteuttamaan senkin edestä!


-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti