tiistai 11. lokakuuta 2011

Liikenne & liikkuminen


Näin tiistain teemana Energiansäästöviikolla on liikenne ja liikkuminen. Liikkuminen paikasta toiseen haukkaa useimpien ihmisten kohdalla suuren määrän energiaa. Töihin liikutaan autolla, työmatkoja, seminaareja ja konferensseja järjestetään ympäri maailmaa, lomamatkoille lennetään kauas etelän lämpöön tai idän ihmeiden luo ja kauppareissut markettien tarjonnan ääreenkin tehdään useimmiten näppärästi autoillen.


Liikkumisessa voisi suosia energiaa säästävästi pyöräilyä ja kävelyä, esimerkiksi työmatkojen osalta. Samoin kimppakyytien sopiminen säästää energiaa. Villikatajan voimin olemme virittelemässä ystäväpiiriimme käsitettä "Kauppakeskiviikko", jolloin pakkaisimme Annukan auton täyteen ystäviä ja huristelisimme täyden autolastillisen kanssa marketeille ruokaostoksille. Myös kaikki Villikatajan reissut olemme tehneet yhdellä autolla, silloin kun on ollut kyse niin pitkistä matkoista, ettemme ole järkevästi päässeet kulkemaan pyöräillen tai kävellen. Itse suosin myös julkista liikennettä, siitäkin huolimatta että Jyväskylän julkisen liikenteen hinta-laatusuhteessa olisi vielä hyvin paljon kehitettävää (puhumattakaan nyt VR:n tilanteesta). Auton käytössä kannattaa suosia taloudellista ajotapaa, ja mikäli uuden menopelin hankkiminen on ajankohtaista, ykkösvaihtoehtoina ovat tietysti energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset mallit.
Pidämme toisinaan myös sähköisiä palavereja internetin välityksellä kotoa käsin, jolloin meidän ei tarvitse aina lähteä liikkeelle keskinäisiä tapaamisia varten. Erilaiset sähköiset palaverit ja etätyömahdollisuuksien joustava käyttö olisi hyvä tapa säästää energiaa työpaikoilla laajemminkin, varsinkin kansainvälisten tapaamisten korvaajina tai täydentäjinä. En väitä, etteikö kansainvälisillä tapaamisilla olisi tärkeä sijansa varsinkin tiedemaailmassa sosiaalisina tapahtumina ja mahdollisuutena luoda suhteita, mutta kyllä näitäkin voisi järkeistää ja järjestää myös sähköisiä tapaamisia. Etätyö mahdollistuu nykyajan tekniikalla jo monella alalla, mutta vaarana toisaalta on aina se, että työntekijä päätyy tekemään töitä iltaisin varsinaisen työajan ulkopuolella, usein palkatta, ja joutuu olemaan 24/7 tavoitettavissa. Mielestäni järkevät etätyömahdollisuudet ovat sellaisia, joissa etätyönteko korvaa varsinaisella työajalla ja työpaikalla tehtävän työn.

Omilla valinnoillaan voi liikkumisenkin osalta siis vaikuttaa paljon energian kulutukseen ja säästöön, ja suosimalla kestäviä, energiapihejä tapoja, saada paljon hyvää aikaan!


-Lily


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti