sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Reilusti


24.-30.10 vietetään Reilun kaupan viikkoa koko Suomessa. Viikon aikana on tarkoitus tuoda Reilun kaupan aatetta ja tuotteita esille niin kaduilla, kaupoissa kuin kodeissa. Tavoitteeksi on asetettu, että viikon aikana jokainen suomalainen kohtaisi Reilun kaupan viestin: Maailma muuttuu ostos kerrallaan. Jokainen meistä voikin vaikuttaa markkinavetoisen maailmamme asioihin sillä, mitä ostoskoriinsa kaupassa pakkaa.

Mistä Reilussa kaupassa on sitten kyse? Kaiken takana on ajatus siitä, että kaupankäynnin pitäisi olla reilua myös tuotantoketjun pienimmille ja heikoimmille eli niille, joiden on kaikkein vaikein saada ääntään kuuluviin ja taistella oikeuksiensa puolesta itse. Sen sijaan, että tavoitteena olisi tehdä mahdollisimman paljon mahdollisimman halvalla, pidetään huolta siitä, että tuotantoketjun alin porras saa työstään korvauksen. Pienviljelijän ei tarvitse työskennellä nälkäpalkalla, eikä häntä ole pakotettu käyttämään ympäristölle kestämättömiä, mutta mahdollisimman halpoja viljelymenetelmiä. Osa tuotteista saatavasta summasta ohjataan koko yhteisöä kehittäviin hankkeisiin, kuten esimerkiksi koulujen rakentamiseen ja ylläpitoon. Reilu kauppa on myös tae siitä, ettei tuotteen valmistuksessa ole käytetty lapsityövoimaa ja että tuotteiden valmistus läpäisee myös tietyt periaatteet ympäristönsuojelullisesti. Valikoimaan kuuluu sellaisia tuotteita, joita kehitysmaissa tyypillisesti tuotetaan: kahvia, teetä, kaakaota ja suklaata, sokeria, hunajaa, riisiä, viiniä, pähkinöitä, puuvillaa ja mausteita.


Reilua kauppaa kannattava liike Englannissa. Kuva: Wikimedia Commons

Reilun kaupan viikkoon voi kukin ottaa osaa haluamallaan tavalla. Viikon aikana onkin oiva tilaisuus tutustua esimerkiksi Reilun kaupan tuotteisiin tai kertoa niistä ystävilleen. Osalla paikkakunnista on myös mahdollista ottaa Reilun kaupan aarrejahtiin tai käydä tapaamassa Nicaraguassa kahvia viljelevää Pedroa, joka on tullut Suomeen kertomaan, miten Reilun kaupan periaatteet ovat vaikuttaneet konkreettisesti hänen ja hänen osuuskuntansa työläisten elämään.

Villikataja on käyttänyt toimintansa alusta lähtien Reilun kaupan tuotteita silloin, kun se on mahdollista ja järkevää. Pyrimme suosimaan kotimaista ja lähellä tuotettua ensisijaisesti, mistä syystä esimerkiksi tee on korvattu kursseillamme kokonaan itse poimituilla yrttihaudukkeilla. Monet ovat kuitenkin tottuneet päivittäiseen kahviannokseensa, joten tauoilla tarjoillaankin haudukkeiden rinnalla myös reilusti tuotettua kahvia.

Lisää aiheesta voi lukea ja viikon ohjelmaan tutustua Reilun kaupan edistämisyhdistyksen sivuilta täältä.

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti