perjantai 14. lokakuuta 2011

Vähemmän sähköä, enemmän valoa ja virtaa elämään


Perjantaina pohditaan sähkön käyttöä ja kulutusta. Varsinkin näin pohjolassa asuessa suurimman osan vuotta käytössä olevat valon- ja lämmönlähteet nielaisevat hurjan osuuden kuluttamastamme energiasta. Sähkönkulutus saattaa tuntua viikon teemoista siltä, josta on hankalinta säästää, varsinkin jos omat sähkölaitteet ovat jo markkinoiden pieniruokaisimpia ja valot sammutetaan aina, jos huoneissa ei oleskella. Millaisia säästökeinoja jää jäljelle?

Työpaikkojen sähkönkulutuksessa olisi monessakin paikassa varaa tinkiä, ihan jo ympäristön hyväksi (puhumattakaan rahallisesta säästöstä). Valaistusratkaisuissa voi siirtyä käyttämään pieniruokaisia ledejä ja energiansäästölamppuja, sekä hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan päivänvaloa. Ei niitä valoja aurinkoisena kesäpäivänä tarvitse pitää päällä, riittää kun avaa kaihtimet! Myös työpaikan näyttöpäätteet, monitoimilaitteet ja muut sähkövimpaimet voi päivittää energiatehokkaisiin versioihin.

Kotona voi puolestaan tehdä vähitellen muutoksia kohti vähäsähköisempää elintapaa. Ruoan voi lämmittää mikrossa uunin tai lieden sijaan, samoin veden voi keittää vedenkeittimellä. Turhat valot tietysti tulee sammuttaa tyhjistä huoneista, mutta tämän lisäksi kodin valaisinratkaisut voi suunnitella käytön ja vuorokauden mukaan. Esimerkiksi iltaisin voisi hyvin siirtyä hämärämpään valaistukseen muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tällöin myös elimistö rauhoittuu unen tuloon ja nukahtaminen on helpompaa. Itse ainakin rauhoitun paljon nopeammin uneen, mikäli iltaisin hämärrän valaistusta hyvissä ajoin. Kirkkaiden ja keinotekoisten valojen tilalla poltan usein kynttilöitä. Niiden ihanan pehmeä, elävä valo tuo vielä paljon enemmän tunnelmaakin talvi-iltoihin. Mikäli omistaisin takan, siinä varmasti palaisi myös tuli säännöllisesti. Näin säästäisin energiaa paitsi valaistukseen käytettävässä sähkössä, myös lämmitysratkaisuissa.

Valaistuksen lisäksi energiaa voi säästää myös tarkkailemalla omien sähkölaitteidensa kulutusta ja käyttöä. Jääkaapit ja pakastimet tulee avata ja sulkea nopeasti ja säännöllinen sulatus, puhdistus sekä pölyjen imuroiminen pienentävät laitteiden sähkönkulutusta. Myös suurien pakastettavien kerta-annosten jäähdyttäminen ennen pakkaseen laittoa pienentää energiankulutusta siihen verrattuna, että pakastimeen laitetaan kuumaa tai huoneenlämpöistä tavaraa.

Sähkön käyttöä voi siis vähentää monin tavoin, vaikkei aluksi siltä ehkä tunnukaan. Joten eiköhän oteta siivouslistalle jääkaapin sekä pakastimen taustat ja sytytellä pimeiden iltojen valoksi ja tunnelmanluojiksi takkatulia sekä kynttilöitä!

-Lily


Sähkölinjakuva Wikimedia Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti