lauantai 15. lokakuuta 2011

Veden varassa


Imatrankosken kuohut, uomassa myös vesivoimala. Kuva: Tuukka Partanen

YK:n suosituksen mukaan hyvän elämänlaadun ylläpito vaatii 80 litraa käyttövettä päivässä henkeä kohden. Suomessa käytetään keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa. Tavoitetaso olisi meilläkin noin 130 litraa päivässä eli petrattavaa löytyisi kyllä vielä. Veden lämmittäminen kuluttaa myös keskimäärin noin viidenneksen asuinrakennusten keskimääräisestä energiankulutuksesta eli lämpimän veden käytön tarkkailu on erityisen tärkeää, mikäli haluaa tehostaa energiankäyttöään ja säästää niin ympäristöä kuin rahaakin. Veden kulutuksesta voikin yleensä helposti nipistää ilman, että tarvitsisi kokea varsinaisesti tinkiä mistään oleellisesta elämässään. Enemmänkin kyse on vedenkäytön järkeistämisestä ja huolellisuudesta arkipuuhissa.

Veden säästämisessä ollaan yksinkertaisten asioiden äärellä. Veden ei kannata antaa valua tarpeettomasti silloin kun tiskaa, pesee hampaita tai käy suihkussa. Viiden minuutin suihkukäynti kuluttaa noin 60 litraa, ammeessa kylpeminen puolestaa noin viisi kertaa enemmän.

Jos kykenee valitsemaan kylpyhuoneen tai wc-tilojen vesikalusteet, uuteen tekniikkaan satsaamalla saa säästettyä vettä melkoisesti. Esimerkiksi uudet suihkut tai esimerkiksi wc-istuimet pystyvät säästämään vettä vanhoihin kalusteisiin verrattuna huomattavasti. Suihkuun on asennettavissa kuristimia tai vettä säästäviä suihkupäitä, jotka mallista riippuen säästävät vettä 30-70 % alkuperäiseen virtaamaan verrattuna. Suihkukäynnillä harvemmin muutosta edes huomaa, mutta arvokkaan lämmitetyn veden määrä laskee huomattavasti.Kuva: Wikimedia Commons

Myös pienetkin vesivuodot kannattaa korjauttaa heti. Mikäli esimerkiksi wc-istuin tiputtaa vettä tiheänä tippavuotona, se tarkoittaa vuodessa noin 30 kuutiometrin verran hukkaan valunutta vettä. Hintaa tälle lystille kertyy vuodessa noin 100 euroa. Veden vuotoa ei välttämättä huomaa edes ennen kuin saa vesilaskun käsiinsä, joten hanoja ja wc-istuimia kannattaa pitää silmällä ja puuttua pieneenkin tiputteluun.

Mikäli mahdollista, kannattaa asuntoihin hankkia huoneistokohtaiset vesimittarit. Mittareiden asentaminen aiheuttaa omat kulunsa, mutta ne yleensä pudottavat vedenkulutusta. Vedenkulutuksen on todettu mittareiden myötä pienentyvän 15-20 %. 155 litran keskikulutuksella 20 % pudotus tiputtaisi keskikulutuksen jo reilusti alle asetetun 130 litran keskimääräisen tavoitetason.

Vedensäätöterveisin,

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti