perjantai 25. marraskuuta 2011

Luomua läheltä, kurkkua kaukaa?

Pentti Seuri alusti illan paneelikeskustelun.

Osallistuin viime keskiviikkona Luomu- ja lähiruokailtaan, jossa pohdittiin lukuisten eri toimijoiden ja yleisön kesken luomu- ja lähiruoan asemaa markkinoilla, sen hyötyjä vs. haittoja sekä sitä, mikä oikeastaan kulloinkin on terveellisin ja eettisin valinta. Illan alusti MTT:n tutkija Pentti Seuri, joka kertoi tehomaatalouden ja -kotieläintuotannon vaikutuksista, sekä siitä, kuinka näitä haitallisia vaikutuksia, kuten maaperän köyhtymistä toisaalla ja rehevöitymistä toisaalla, voitaisi vähentää tuntuvasti ihan vain pelkästään järkevällä suunnittelulla ja maa- ja kotieläintuotannon yhteistyöllä. Nykyäänhän kotieläintuotanto on eriytynyt alueellisestikin maataloustuotannosta paikoin niin paljon, että pelloilla hyödylliset ja luonnonmukaiset eläinjätökset kipataan syrjään maatumaan samalla, kun pelloille kylvetään kalliita teollisia lannoitteita säkkikaupalla. Seuri peräänkuuluttikin tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden kesken, jotta ravinne- ja energiavuotoja ei tuotantoketjun aikana pääsisi syntymään.

Alustuspuheevuoron jälkeen vuorossa oli paneelikeskustelu eri toimijoiden kesken. Mukana oli muutama luomutuottaja, osuuskuntamuotoisen lähiruokapiirin jäsen, Ekolon ja Oikeutta Eläimille -yhdistyksen edustajat sekä ison kauppaketjun edustajana Jari Kivimäki Keskimaalta. Illan ajanpuutteen vuoksi varsinainen keskusteluosuus panelistien kesken ei oikein toteutunut, mutta sen sijaan panelistit pääsivät esittämään vastauksia yleisökysymyksiin ja sitä kautta tuomaan esiin omia mielipiteitään ja näkemystään. Kaikkein radikaaleinta näkemystä edusti Oikeutta Eläimille -yhdistyksen panelistiedustaja, joka torjui kaiken kotieläintuotannon, ja puhui kasvissyönnin puolesta. Hieman maltillisempaa näkemystä edustivat luomutuottajat sekä lähiruokaosuuskunnan edustaja.

Keskimaan Jari Kivimäki.

Keskimaan Kivimäki sai vastata yleisökysymyksiin kaupan roolista, ja kertoikin asiantuntevasti luomu- ja lähiruoan olevan kaupassakin nouseva trendi. Samalla hän kertoi myös, että kaupan asiakkaista osa etsii nimenomaan edullisuutta, joten kaikkia palvelevana kauppana myös näitä tuotteita tulee tarjota asiakkaille. Kauppa tasapainoileekin sen välissä, mitä asiakkaat ovat valmiita tuotteista maksamaan ja mitä esimerkiksi kotimaisen luomu- ja lähiruoan ostohinnat ovat. Tässä vaiheessa esiin nousivat myös isot logistiikkakustannukset, joita Suomen kokoisessa maassa sisältyy ruoan hintaan yllättävän paljon. Myös Keskimaassa ne ovat monen tuotteen kohdalla se isoin menoerä. Suosimalla lähellä tuotettua ruokaa voi siis omalta osaltaan varmistua logistiikkakulujen osuuden pienentämisestä.

Tuotantokustannukset olivat illassa muutenkin eräänä kuumana puheenaiheena, ja kysymys esimerkiksi siitä, kannattaako talvisin syödä espanjalaisia kurkkuja vai kotimaisia kasvihuonekasvatettuja, aiheutti paljon keskustelua. Paras vaihtoehto asiaan oli kausiajattelu syömisessäkin, jolloin tuoreita vihanneksia nautitaan runsaasti silloin, kun niitä täällä on saatavilla (eli kesäisin) ja muuna aikana turvaudutaan hyvin säilyviin juureksiin sekä kotona idätettäviin ituihin ja siemeniin. Talvisin tuorevihanneksilla herkuttelu kannattaa tehdä tuontikasviksilla, sillä niiden tuotantokustannukset ovat logistiikan jälkeenkin hieman kotimaisia alhaisemmat.

Kokonaisuudessaan illan aikana ehdittiin sivuta montaakin vaikeaa kysymystä, joihin ei suoraan löydy yksiselitteisiä ratkaisuja. Kaikkein radikaaleintahan olisi olla kuluttamatta ollenkaan maapallon yhä niukkenevia luonnonvaroja, mutta tämä ei ole mitenkään mahdollista yhdellekään meistä niin kauan, kun olemme elossa. Tärkeimpinä luontoa säästävinä, ja samalla usein omaakin terveyttä edistävinä, neuvoina illasta jäivät mieleen kausiajattelu ruokailussa, ostetun ruoan hävikin minimointi sekä lähellä tuotetun ruoan suosiminen. Myös lihansyönnin vähentäminen sekä kasvisten lisääminen ruokavalioon on eettinen ja kestävän kehityksen mukainen valinta. Kukin toteuttakoon mielestäni näitä ajatuksia omantunnon ja oman tilanteensa mukaan, siten, kun ne sopivat arkeen. Itsekin syön epäeettisesti lihaa. Pyrin kuitenkin lisäämään luomu- ja lähiruoan osuutta ruokailussani ja tämän illan antimina myös sesongin mukaista ruokailua.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti