keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Tofuwokki


Tämän wokin kokkailin jo jokin aika sitten, joten minun piti kuluttaa luova tovi kuvaa tuijottamalla ja pohtimalla, mitä ihan tarkkaan ruokaan ylipäätään laitoin. Toisaalta wokkien kanssa tämä on onneksi harvoin kovin turhantarkkaa puuhaa, joten hyvää syntyy todennäköisesti aivan muillakin aineksilla.

En ole täysinoppinut mitä tofun anatomiaan tulee, mutta minulta meni tovi metsästää kyllin hyvin kasassa pysyvää versiota. Marketin firm -malliset tuotteet kun olivat aivan liian pehmeitä ja hajosivat kasaan heti käsittelyssä. Löysin kuitenkin lopulta valmistajan, jonka tofu tosiaan oli lupaustensa mukaisesti kiinteää ja kesti paistamista ongelmitta (Ja ei, tietenkään en ottanut sitä ylös paketista teitä varten, hölmö kun olen. Kunhan ensi kerran haen samaa tofua, lupaan olla fiksumpi ja kopioida tällaiset oleelliset tiedot ylös). Joku valaistuneempi voisikin jälleen vinkata, onko kyseessä jokin erityistyyppinen tofu tms, jonka voisi päätellä jo paketin merkinnöistä "kokeile ja erehdy"-metodin sijasta.

Tofuwokki

1 paketti tofua
täysjyvänuudeleita
maissia
kaalia
paprikaa

Marinadi tofulle

4 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl inkivääriä
loraus etikkaa
4 rkl soijakastiketta
1 kynsi valkosipulia
1 punasipuli

Tofu pilkotaan pienemmiksi paloiksi ja lämmitetään paistinpannu. Pannulla ei käytetä öljyä tai muuta rasvaa, vaan pannun tulee olla kuiva. Tofut asetellaan pannulle ja kuivapaistetaan niitä, kunnes ne saavat väriä ja rakennetta pintaansa. Valmistetaan marinadi sekoittamalla mausteet ja kastikkeet keskenään kulhossa. Inkivääriä voi käyttää tuoreena, kuivattuna tai tahnana. Mikäli pitää voimakkaammista mauista, sitä voi laittaa sekaan reilumminkin. Punasipuli silputaan ohuiksi viipaileiksi ja lisätään joukkoon.
Kun marinadi on valmis, kuivapaistetut tofuviipaleet asetetaan liemeen imemään itseensä makuja. Parasta olisi, mikäli marinoinnin voi suorittaa yön yli puuhana, mutta kuten ehkä jo arvasittekin, minun hätäisessä keittiössäni tämä aika supistui pariin tuntiin.

Varsinaisen wokin tekeminen aloitetaan pilkkomalla ja wokkaamalla mukaan tulevat vihannekset. Koska en osaa näköjään nykyisin tehdä ruokaa ilman kaalia, tähänkin wokkiin silputaan kaalia ohuiksi suikaleiksi (Lilylla, tuolla vanhalla kaalinvieroksujalla olisi tähän varmasti sana sanottavanaan ja todettakoon lohdutukseksi muillekin kaalinvihaajille, että kaali ei ole välttämätön hyvän lopputuloksen kannalta, vaikka kätevä vihannes onkin). Kaalin lisäksi käytin paprikaa ja maissia. Moni muukin vihannes sopii tähän sekoitukseen erinomaisesti, kuten vaikkapa porkkanat, muut kaalit ja ohuet pavut.

Tässä vaiheessa kannattaa myös keittää nuudelit. Koska nekin sekoitetaan wokkiin pannulla, keittoajaksi riittää pari minuuttia. Kun kasvikset ovat valmiit, lisätään joukkoon marinoituneet tofupalat ja marinadi sekä nuudelit. Sekoitellaan ja annetaan koko paketin hautua tovin ajan makujen tasoittumiseksi.
Koska hyväkin ruoka tunnetusti maistuu vielä paremmalta oivallisessa seurassa, suosittelenkin ruoan kaveriksi leppoisaa rupattelua kumppaninsa, kämppiksensä tai hyvän ystävänsä kanssa.

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti