tiistai 8. marraskuuta 2011

Villiyrttejä kotoillen

Luomu- ja lähiruoan kasvattaessa yhä voimakkaammin suosiotaan, on myös muukin kiinnostus ympäröivään luontoon herännyt. Ei tarvitse mennä kovin paljon ajassa taaksepäin, kun luomu oli vain ekohippien viljelemä erikoistermi ja ulkomailta tuoduissa tuotteissa oli paljon komeampi kaiku kuin lähitilalla tuotetuilla. Nyt sekä luomu että lähiruoka ovat kuitenkin suorastaan nousevia trendejä.

Vastapainoksi nykyelämän kiireisyydelle myös suhtautuminen elämän pieniin iloihin ja vauhdin hiljentämiseen on muuttunut. Ei ole pitkä aika siitä, kun oman puutarhan hillopurkki nostettiin pöydälle vähän nolostellen: "Tää on nyt vaan tämmöistä itse tehtyä". Nykyisin kotoilu (engl. homing) on kuitenkin varsinainen muotisana. On hienoa ja muodikastakin viihtyä kotona ja tehdä asioita itse. Leipominen, puutarhanhoito ja luonnosta oman ruokansa keräily ovatkin nyt kuumimpia suuntauksia elämäntapamarkkinoilla. Itse tehty hillokin on muuttunut ylpeydenaiheeksi ja ainutlaatuiseksi makuelämykseksi.

Hyvä niin, vaikka jotenkin tuntuu vähän hassultakin tajuta, että elää jonkinlaisen muoti-ilmiön harjalla kerätessään itse marjansa pakkaseen tai keitellessään syksyn tullessa hilloja. Samalla tavalla kun on elänyt jo lapsuudestaan lähtien vanhempiensa puutarhassa milloin mitäkin marjoja poimien (ja ankarasti sisarusten kanssa kovaa kohtaloaan teini-ikäisen innolla valittaen). Muuttaessani opiskelemaan minulta meni muutama vuosi hakea omaa tapaani olla ja elää vuodenaikojen kierron mukaan. Kaikki kotona opittu ei sopinutkaan enää omaan kotiini ja toisaalta taas loimme joitakin uusia tapoja ja käytäntöjä. Vanhempani eivät esimerkiksi sienestäneet tai kalastaneet, mutta ensinnä mainittu on rakasta puuhaa minulle ja jälkimmäinen kuuluu avokkini harrastuksiin. Myöhemmin opin myös enemmän villivihanneksista ja luonnonyrteistä, joten nekin ovat tulleet osaksi arkeani pienin askelin.

Teimme blogimme sivupalkissa pienen kyselyn ja koetimme selvittää, miten lukijamme suhtautuvat villivihanneksiin ja niiden käyttöön. Valtaosa olisi kiinnostunut lisäämään yrttien käyttöä nimenomaan omassa arjessaan, mikä onkin ollut ilahduttavaa havaita. Luonnonyrtit kun tarjoavat paljon mahdollisuuksia ja niitä on kesällä saatavissa helposti runsain määrin. Esteeksi yrttien käytölle kuitenkin nousi usein tiedonpuute ja tähän olemme törmänneet kursseja pitäessämmekin: Mistä kasvin tunnistaa syötäväksi? Miten tätä kasvia voidaan käyttää? Onko jotakin haittaa, jos syö villivihanneksia joka päivä? Onko tällä lajilla jotakin myrkyllisiä näköislajeja? Tässähän on oksaalihappoa, miten paljon tätä uskaltaa syödä kerralla? Uskaltaako yrttijuomaa antaa pienille lapsille, kun osalla yrteistä on rohdosvaikutuksia? Entä jos syökin vahingossa jotakin samalta näyttävää kasvia, mitä siinä tilanteessa pitää tehdä ja kuoleeko siihen?

Moni kysymys on sellainen, että niihin on helpoin antaa vastaus maastossa kädestä pitäen. Tästä syystä suosittelemmekin, että kokematon kerääjä tutustuisi kasveihin ja sieniin aina jonkun kokeneemman poimijan kanssa. Myös erilaiset kurssit ovat hyviä startteja keräilyn aloittamiseen ja me tarjoammekin ensi keväänä kasvukauden taas koittaessa kursseja ja koulutusta Keski-Suomen alueella yrtteihin liittyen. Syksyllä tulevat puolestaan vuoroon taas sienet ja niiden keräily sekä käsittely. Tarkkailemalla kurssitiedotustamme tai ottamalla meihin suoraan yhteyttä voi esimerkiksi varata paikan kurssilla tai vaikka tilata opastetun yrttiretken lähimetsäänsä kaveriporukalleen.

Toisiin kysymyksiin taas löytyy vastauksia kirjoista ja artikkeleista etsimällä. Koetamme jossakin vaiheessa käydä paremmin läpi kaupoissa ja kirjastoissa olevia kirjoja ja oppaita kerätäksemme listan parhaiten tehtäviinsä soveltuvista. Itse olen kuitenkin huomannut viimeisen kuukauden aikana lopputyötä yrttikasveista kirjoitellessani, että valitettavan usein ainakin suomennettujen kirjojenkin tieto on pintapuolista ja hajanaista -tietoja pitääkin usein koota monesta eri paikkaa. Joskus tieto on myös ristiriitaista tai suorastaan vaarallisella tavalla virheellistä. Tiedon olemukseen kuuluu myös se, että sitä tarkistetaan ja muutetaan jatkuvasti. Jos jokin seikka piti paikkansa kymmenen vuotta sitten, se ei välttämättä pidä paikkaansa enää tänä päivänä. Aktiivinen tiedonhaku ja tiedon todenperäisyyden arviointi onkin tärkeää.

Me koetamme tarjota ajantasaista tietoa eri villiyrteistä sekä muista luonnon keruutuotteista. Olemmekin huomanneet, että blogiimme tullaan mitä moninaisimmilla aiheeseen liittyvillä hakusanoilla. Aihepiiri siis selvästi kiinnostaa ja siihen liittyy monia kysymyksiä. Kyselkää ja kommentoikaa siis joko blogiin tai sähköpostiimme, mikäli mieleenne tulee esimerkiksi yrttejä, sieniä tai muita koskevia kysymyksiä tai jokin muu ongelma aihepiiristä askarruttaa mieltänne. Me emme todellakaan tiedä kaikkea, mutta tiedämme usein keltä itseämme viisaammalta kysyä neuvoa tai mistä hakea ajantasaista ja tutkittua tietoa. Toiveita myös tulevien kirjoitusten sisällöstä voi esittää, koetamme toteuttaa niitä mahdollisuuksiemme mukaan.

Kirpeitä syyspäiviä odotellessa,

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti