lauantai 10. joulukuuta 2011

Herkkua kerkistä

Kuusenkerkkiä pakkasesta.

Viime keväänä keräsimme vähän myöhäisherännäisesti kuusenkerkkiä pakkaseen jonkin verran. Kuusenkerkkien paras keruuaikahan on, kun vuosikasvaimet eivät ole vielä ehtineet puutuä, vaan ovat taipuisia ja vaaleanvihreitä. Nyt olikin aika kaivaa kerkät pakkasesta ja keitellä varsinkin näin joulun aikaan sopivaa herkkusiirappia. Kuusenkerkkien sijaan siirappia voi keitellä myös männynkerkistä, eikä mikään estä kokeilemasta siirapin maustamista esimerkiksi katajanmarjoilla tai maustepippurilla. Taidanpa ensi keväänä kerätä kerkkiä tarpeeksi erilaisiin kokeiluihin..

Kerkkäsiirapilla voi esimerkiksi
maustaa leivonnaisia.

Kuusenkerkkäsiirappi

1 litra kuusenkerkkiä
1 litra vettä
0,5l sokeria
Liota kuusenkerkkiä vedessä yön yli (jääkaapissa, itselläni kerkät saivat liota muutaman päivän, kun en ehtinyt keitellä heti siirapiksi). Siivilöi liemi, sekoita joukkoon sokeri ja rupea keittelemään kokoon miedolla lämmöllä, välillä hämmennellen. Siirapin keittelyssä kestää noin 3-4 tuntia, mutta se on ehdottomasti vaivan arvoista. Siirappi on valmista, kun se on väriltään tummanruskeaa ja nestetilavuus on noin puoli litraa. Tietysti paksuus on osittain makuasiakin, joten kannattaa keitellä siirappia kokoon sen verran, mikä tuntuu itsestä parhaalta.


Kuusenkerkkäsiirappia.

Valmis siirappi on tummanruskeaa ja erittäin aromikasta, sekä säilyy hyvin jääkaapissa tai viileäkellarissa puhtaisiin purkkeihin tölkitettynä. Siirappia voi käyttää kuumaan veteen liotettuna flunssajuomaksi ja lisäksi sitä voi käyttää esimerkiksi leivonnaisiin sekä muuhun ruoanlaittoon. Itselläni on työn alla kehittelyssä "täydelliset" kuusenkerkkäleivokset, ja lisäksi minua houkuttelisi kehitellä kuusenkerkkäsiirappipohjainen glaseerauskastike tai marinadi voimakkaanmakuiselle (riista)lihalle. Näistä myöhemmin lisää!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti