keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Hyvää joulua?

Joululahjojen valitseminen ja hankkiminen on jokaisena vuonna yhtä mielenkiintoista, jännittävää ja hankalaakin. Joillekin lahjan keksiminen on tavattoman vaikeaa. Toisille taas lahjoja keksisi oitis useita, mutta sen yhden ja oikean valitseminen tuntuu lähes mahdottomalta. Toisaalta taas pelkästään vaatimus lahjasta nykypäivän massa- ja kulutushysteriassa tuntuu vähän vastenmieliseltä. Entä jos toisella on jo kaikkea, mutta lahja pitäisi silti ostaa? Entä jos konkreettisen lahjan aikoo joka tapauksessa ostaa, voisiko samalla hankkia jotakin kestävästi tuotettua tai hyvää muillekin tekevää? Näiden kysymysten äärellä itsekin herkistyneenä päätin hieman katsastaa, mitä kaikkea verkosta löytyykään joululahjapulmiin.Animalian suloinen pupupotretti-koriste tarjoaa arjen estetiikkaa sekä mahdollisuuden vaikuttaa eläinten oikeuksiin. Vieressä komeileva Ekolon raakasuklaan valmistuspaketti puolestaan tarjoilee vaihtoehdon jokajouluisten konvehtirasioiden rinnalle. Suklaanystävä varmasti arvostaa tätä kokemusta. Cocoin kierrätyspahvista tehdyt, taitettavat kaiuttimet mahdollistavat musiikin viemisen sinne, missä itsekin liikkuu. Vain parinsadan gramman painoiset kaiuttimet on helppo kaapata mukaansa ja ne voi myös koristella itse. Hemmottelua lahjalistalle puolestaan tarjoilee Vihreän kosmetiikan sokeri-suklaakuorinta, luomutuotettuna tietenkin.

Alarivin lahjaehdotukset avaa PopPaLan vanhasta baskerista tehty laukku. Laukkuja voi tilata tilaustyönä vaikkapa käyttötiensä päähän tulleista kodin tekstiileistä. Valoa pimeisiin talvi-iltoihin tuo puolestaan Kynttiläpaja Kalevantulen soijatuikku. Suloisen pastellisävyiset tuikut on tehty kasvipohjaisesta soijavahasta ja lasikupit toimivat kätevinä kestoastioina tuikuille -ei enää ylimääräistä jätettä tyhjistä metallisista tuikkujen kuorista. Hämärissä illoissa tarpeen tulevat myös heijastimet, joita Mannerheimin lastensuojeluliitto myy. Heijastimien, kuten muidenkin tuotteiden, tuotot menevät nuorten ja lasten parissa tehtyyn vapaaehtoistyöhön. Viimeisenä rivissä on vielä Globe Hopen laukku Hertta. Se valmistetaan Ruotsin armeijan vanhoista sarkatakeista.Lahjoja voi antaa myös täysin aineettomina. Suomen luonnonsuojeluliitto on koonnut sivuilleen kattavan vinkkilistan siitä, miten voisi lähimmäisiään ilahduttaa joko täysin aineettomasti tai ainakin vähemmän luonnonvaroja kuluttaen. Esimerkiksi yhdessä vietetty aika, pistokas viherkasvista, sarjalippu uimahalliin tai hierojakäynti voi olla hyvinkin tervetullut lahja. Myös käytännön apu otetaan usein mielellään vastaan ja tarjoaahan se etenkin ystävien ja sukulaisten kesken mainion tavan viettää myös hetki aikaa yhdessä. Tervetulleita voivat etenkin lapsiperheessä olla hoitoapu vanhempien livahtaessa elokuviin, ikäihmisen auttaminen pihatöissä tai vaikkapa jonkin erityiskykynsä, kuten atk-taitojen tai vaikkapa käsityölahjojen, tarjoaminen käyttöön.

Entäpä, jos tahtoisi antaa tai saada tänä vuonna lahjansa erilaisina ja kulutushysterian sijasta kantaa rahansa jonnekin, missä sitä kipeämmin tarvittaisiin? Planin kautta on mahdollista antaa lahjaksi koululaukku tarvikkeineen Laosiin. Pelastakaa lapset puolestaan tarjoilee mahdollisuuden antaa kotimaassa lapselle tai nuorelle tukiperhe, jonka kautta lapsi voi saada turvallisia ja huolettomia arkipäivän kokemuksia -ne eivät ole kaikille Suomessakaan itsestäänselvyyksiä. Kirkon ulkomaanapu puolestaan pitää lahjavalikoimissaan esimerkiksi mahdollisuutta lahjoittaa kasvimaa tai puuntaimia kehitysmaahan.

Kaikki ei ole aina ongelmatonta eettistenkään lahjojen viidakossa. Viime vuosina varsinaiseksi teemalahjaksi noussut vuohen antaminen kehitysmaan asukkaalle pitää esimerkiksi sisällään ongelmia, joita hyväntahtoiset lahjanantajat eivät ole välttämättä tulleet ajatelleeksi. Ekoloisen blogikirjoitus avaa hieman tarkemmin vuohiin liittyvää ongelmaa, mikäli aihe jäi askarruttamaan.

Oikein hyvää joulun odotusta kaikille ja toivottavasti lahjapulmat ratkeavat,

-Annukka


PS. Koetan viimeistään joululomalla saada tännekin muutamassa postauksessa vilahdelleiden marmeladimakeisten reseptin. Niitä on Googlen haun kautta jäljittänyt niin moni, että selkeästi moiselle olisi tilausta! Pysytelkää siis kuulolla, koetan saada aikaiseksi moisen piakkoin!
----


Lahjalista ja linkit:

Animalia, suloinen pupukoriste sekä muita tuotteita

Cocoi, kierrätyspahvista tehdyt kaiuttimet ja muita tuotteita

Ekolo, erilaisia ekologia tuotteita, kuten raakasuklaan valmistuspaketti, ja päivittäistavaroita

Globe Hope, Hertta-laukku sekä muita vaatteita ja asusteita

Kirkon ulkomaanapu, Toisenlaisia lahjoja, kuten kasvimaa tai puuntaimia

Kynttiläpaja Kalevantuli, soijatuikkuja ja muita kynttilätuotteita

Mannerheimin lastensuojeluliitto, heijastimia ja muita tavaroita lastensuojelutyötä tukemaan

Pelastakaa lapset, Päivä tukiperheessä ja muita lasten toiveita

Plan, koululaukku lapselle

PopPaLa, ekolaukkuja sekä kierrätyskoruja Keski-Suomesta

Vihreä kosmetiikka, suklaakuorinta kasvoille ja muuta luonnonkosmetiikkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti