maanantai 19. joulukuuta 2011

Lahjapaketti -materiaalivirtojen hallintaa vai kaatopaikkatavaran moninkertaistamista?

Läpikuultavasta kangashuivista tehty lahjakääre (kuva Wikimedia Commons).
Annukka kirjoitteli ekologisista ja eettistä vaihtoehdoista joululahjoiksi. Sopivien lahjojen löydyttyä seuraava askel on luonnollisesti lahjojen pakkaaminen. Joka vuosi pakkausjäte tukkii joulun jälkeen roskakatokset ja -laatikot ja lisää osaltaan huomattavasti ihmisten tuottamaa jätemäärää. Olisiko siis paikallaan, jos tänä jouluna antaisimmekin lahjoja, joiden pakkaamisessa on otettu huomioon syntyvän jätteen minimointi?

Viime joulun lahjapakkausta.
Lahjan paketoinnissa ensimmäinen askel on tietenkin miettiä, tarvitseeko lahja ympärilleen niin paljoa pakkausmateriaaleja, kuin tottumuksesta tulee käytettyä? Kenties lahja itsessään on jo niin kaunis, että siihen sopii vain pätkä koristenauhaa, tai pieni lahjapaperivyöte? Esimerkiksi lahjapullot tai purkit eivät useinkaan tarvitse ylenmääräisesti pakkausmateriaaleja ympärilleen. Lisäksi ne ovat jo muotonsakin puolesta hankalia paketoida kokonaan piiloon. 

Toinen vaihtoehto, ensimmäistä mitenkään poissulkematta, on pakata lahja johonkin kertakäyttöistä pakkauspaperia kestävämpään ja tarpeellisempaan. Kauniita lahjapakkauksia saa esimerkiksi erilaisista kangashuiveista ja koristeellisista pahvilaatikoista, joita molempia voi käyttää jatkossakin. Näin ollen ne ovat itsessäänkin lahjoja pelkän kertakäyttöisen lahjapaperin sijasta. Käsityöihminen voi myös ommella tai neuloa lahjalle käärepussukan tai -paketin.

Monia lahjapakkausmateriaaleja voi myös kierrättää, tai ainakin ostaa ekologisempia kierrätyspakkauspaperiversioita. Meidän suvussamme ainakin suvun vanhemmat, sota- ja pula-aikojen karaisemat edustajat kierrättävät joululahjapakkauspaperit muutamaankin kertaan. Mielestäni tämä on erittäin järkevää, joskin itse pidän enemmän lahjapapereiden kekseliäämmästä uudelleenkierrätyksestä vaikkapa pakettikorttien osana. Persoonallisia pakkausmateriaaleja voi kierrättää myös vaikkapa sanoma- ja aikakauslehdistä, lahjan saajan ja pakkauksen sisällön mukaisessa hengessä tietenkin. 

Servetistä taiteltu pakettikoriste.
Lahjapakkausten materiaalien lisäksi myös pakettikoristeita ja -kortteja miettiessä voi suosia ekologisempiä vaihtoehtoja. Pakettikoristeiksi voi käyttää esimerkiksi taiteltuja servettikukkia tai muita origamikoristeita, kanelitankoja, tähtianiksia sekä muita koristeellisia mausteita, käpyjä ja itse kierrätysmateriaaleista askarreltuja pakettikortteja. Ja tietenkään moni lahja ei edes juuri kääreitä sen kummemmin kaipaa, vaan on todella kaunis jo itsessäänkin.

Harkiten siis kauniita joululahjapaketteja askartelemaan!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti