perjantai 27. tammikuuta 2012

Kierrätä se!

Kymmenkunta vuotta sitten kierrätystä koetettiin tuoda lähemmäs ihmisten arkea kannustamalla heitä täällä Suomessakin tekemään vanhasta uutta. Ihmisiä koetettiin rohkaista näkemään arkiset jätteet ympärillään materiaalien aarreaittana. Ongelmaksi tuolloin muodostui usein se, että intoilevimmankin ekoihmisen silmään iso osa askarteluista oli joko järkyttävän rumia tai käyttökelvottomia lopputulokseltaan. Tuntui, että kierrätysaiheisia askarteluohjeita oli keksitty väen vängällä ja se vesittikin paljon alkuperäisestä ajatuksesta -paljon potentiaalia sisältänyt ajatus tahtoi kuivua suuren yleisön silmissä ekoihmisten omituiseksi näpertelyksi.

Mihin kaikkeen voikaan käyttää palanutta hehkulamppua? Vaikka mihin! Saeba.com


Viime vuodet ovat kuitenkin onneksi tuoneet tilanteeseen huikeaa parannusta. Tuntuu, että askartelussa käytetään enemmän luovuutta ja myös lopputulosta ja sen käytettävyyttä on pohdittu sen sijaan, että tavoitteena olisi luoda ihan mitä tahansa kierrätysmateriaaleista. Nykyisin kierrätetyistä materiaaleista tehdyillä vaatteilla ja esineillä käydään jo laajemmaltikin uskottavaa kauppaa ja verkko on väärällään sivustoja, jotka neuvovat miten askarrella itse kierrätysmateriaaleista niin sisustustavaroita kuin erilaisia vaatteita tai käyttökapineita.

Toiset kapinoivat kierrätysaskartelua vastaan sanoen, että se on vain yksi tapa täyttää tavaranhimoamme. Jos tahtoisimme todella pelastaa planeetan, meidän pitäisi pyrkiä siitä eroon kokonaan. Toisaalta, koska ihmisten tarve omistaa ei ole valitettavasti varmaankaan katoamassa lähiaikoina, se tarjoaa myös oivallisen tavan tuottaa erilaisia esineitä ilman, että niiden raaka-aineet täytyy tuottaa alusta loppuun asti luonnonvaroja kuluttaen. Kierrätys ja jätemateriaalien hyödyntäminen tarjoaakin tavan toimia materiaalitehokkaammin ja pienentää niin energiankulutusta kuin muitakin ympäristövaikutuksia. Sen sijaan, että ostaisi kaupasta kynttilälyhdyn, uuden vaatteen tai esimerkiksi kukkaruukun, voi tehdä sellaisen alusta lähtien valmiina olemassaolevista ja jätteiksi luokitelluista materiaaleista. Kaikkien ympäristövaikutustensa lisäksi askartelemalla voi myös parantaa omaa terveyttään, näpertely kun useimmilla laskee stressiä ja antaa mahdollisuuden käyttää luovuuttaan.

Vanhat viinilaatikot uusiokäytössä valaisimina. Tracey Johnson.

Toisille itse tekeminen kierrätetystä on elämäntapa. Lapsuudenystäväni on sisustanut koko kotinsa kirpputoreilta tuomillaan kalusteilla, jotka hän on itse kunnostanut. Seinillä riippuu tauluja, joiden kehykset ovat vanhoista ikkunoista, makuuhuoneen seinä on paneloitu rinnankorkeudelle asti peltojen reunoilta kerättyjen heinäseipäiden puolikkailla ja olohuoneen seinille kiinnitetyt hyllyt ovat vanhoja säilytyslaatikoita. Kokonaisuus on kaunis ja seesteinen. Taitavan käsityöläisen nurkissa onkin aina jotakin vanhaa tavaraa, jota hän parhaillaan muokkaa uudeksi käyttöesineeksi tai koristeeksi.

Kahdesta vanhasta t-paidasta yhdellä saumalla ommeltu huppupusero. OutsaPop.


Koska kaikki meistä eivät ole yhtä idearikkaita, vaan kaipaamme myös virikkeitä ja ideoita, kävin selailemassa nettiä ja koetin löytää erilaisia ratkaisuja niin sisustamiseen kuin käyttötavaroihinkin kierrätyksen keinoin. Kokosin lopputuloksena joitakin ajatuksia, kuvia ja ideoita siitä, missä kierrätysaskartelu nykyisin kulkee. Toivon, että kuvat pistäisivät meidät ajattelemaan tapaamme käyttää materiaaleja ja antaisivat meille kykyä pohtia, onko käsissämme todellakin jätettä vai kenties sittenkin aarteita.

Vanhoista lasipurkeista voi askarrella kauniin kynttilälyhdyn puutarhaan valaisemaan elokuun pimeneviä iltoja. Casa Sugar.


Chris Gardnerin malliin uusiokäytetty kirja sai uuden elämän huonekasvien alustana.

Vanhoista vauvojen villapaidoista ommellut ranteenlämmittimet. DIYfashion.

Ripaus liitutaulumaalia muuttaa vanhat pullot säilytysastioiksi. WebEcoist:in linkistä löytää myös useita uskomattomia tapoja hyödyntää tyhjiä pulloja ja tölkkejä niin käyttöveden lämmityssäiliöinä kuin kolibrien ruokinta-automaatteina.

Tätä myös minun vanhempani ovat kotonaan harjoittaneet: vanhat ja hitusen vuotavatkin kumisaappaat saavat uuden elämän pihaistutuksissa. Knitzy Blonde.

Ovikoriste vanhan kirjan sivuja hyödyntäen. DIY Inspired


Miten tehdä väljästä t-paidasta tyylikäs toppi? Mari Santos taiteilee vanhoista t-paidoista elegantteja vaatteita.

Toivottavasti tämän kerran kuvat herättivät teissä ideoita ja intoa tarkkailla jatkossa roskiin menossa olevia tavaroitanne ja vaatteitanne. Niistä voisi saada aikaan vielä kaikenlaista!

-Annukka

---

Linkkilista:


Casa Sugarin ohjeet kynttilälyhtyyn.
Chris Gardner ja kasviruukku kirjasta.
DIY Inspired ja ovikoriste
DIYfashion ja ranteenlämmittimet.
Knitzy blonde ja saapasistutukset.
Mari Santos ja t-paitojen muokkaaminen uusiksi vaatteiksi.
OutsaPop ja huppupaita.
Saeba.com ja lampputaideteokset.
Tracey Johnsonin kierrätetyt viinilaatikkovalaisimet.
WebEcoist ja tuhat tapaa hyödyntää tyhjiä pulloja ja tölkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti