tiistai 31. tammikuuta 2012

Kireitä siimoja, kestäviä verkkoja

Hauki (kuva Wikimedia Commons)
Helsingin Sanomien uutisen mukaan vapaa-ajan kalastus on Suomessa vähentynyt ja harrastajien keski-ikä noussut. Tämä on sääli, sillä varsinkin järvikalan harrastusmuotoinen kalastus on eräs ekologisimmista tavoista hankkia ruokansa. Vapaa-ajan kalastajat kun usein kalastavat niinsanotusti "roskakaloiksi" kutsuttuja, mutta kuitenkin usein ruoanlaittoon hyvin soveltuvia kalalajeja kuten lahnaa ja särkeä. Näiden lisäksi sisävesistä löytyy luonnollisesti myös kaikkein vaatimimpienkin kulinaristien arvostamia kalalajeja. Kotimaiset sisävesikalakannat ovat useilla lajeilla kestävällä tasolla, joten niiden kalastaminen ruoaksi vaikkapa purkkitonnikalan tai haimonnifileen tilalle on ekoteko. Järkeä tietysti kannattaa käyttää kalapaikkoja ja kalastustapoja valitessaan, eikä esimerkiksi viritellä verkkoja Saimaan norppa-alueille tai verottaa vaarantuneita kalalajeja turhan päiten. Esimerkiksi saimaannieriän kanta on äärimmäisen uhanalainen. Hyvää ja ajantasaista tietoa eri kalalajien kannoista ja käytettävyydestä löytyy WWF:n kalaoppaasta. Linkin takaa löytyy vuoden 2011 opas, joten kannattaa etsiä käsiinsä aina ajantasaisin, päivitetty laitos. Kalakantojen vaarantuneisuus kun voi muutamassa vuodessa muuttua suuntaan tai toiseen. 

Päijänne ilta-auringon valossa.
Kalastusharrastus tarjoaa myös loistavan (teko)syyn luonnossa liikkumiseen ja siitä nauttimiseen. Mikä voisikaan olla rentouttavampaa ja virkistävämpää, kuin kesäinen järvimaisema? Tai omien ajatustensa kanssa pilkillä istuminen, talven sinisessä hämyssä? Luonnossa liikkuessa paitsi kasvaa kunto, myös oppii arvostamaan ympäristöään ihan eri tavalla. Ja kalastaessa oppii myös arvostamaan ruokaansa, kun pääsee näkemään kalan koko "tuotantoketjun" järvestä ruokapöytään saakka. Monille kalastus myös tuo luontoharrastukseen sitä kaivattua "jotain", mikäli pelkkä metsässä samoilu ei tunnu omalta jutulta. 

Omalla kohdallani kalastusharrastus rajoittuu lähinnä kesäiseen onkimiseen, mutta lähipiirissä on muutama enemmänkin kalastusta harrastava eräilijäsielu. Talvista pilkillä oloa en ole päässyt vielä koettamaan, mutta Annukan kanssa meillä on sellainen suunnitteilla. Ja pilkkijöillähän on nyt herkkuhetket menossa, kun mateen kutuaika on käsillä. Mikäli omistaisin, tai minulla olisi käytössäni yhtään säännöllisemmin, kesämökki tai vastaava, uskoisin että kalastusharrastukseni lisääntyisi, jollei ihan lähtisi käsistä. Tämän vuoden erityisenä ruokavalioasiana minulla on kalan, ja erityisesti kotimaisten (järvi)kalojen, lisääminen jalostettujen lihavalmisteiden kustannuksella.

Kilohailipiirakka savustetuista kilohaileista.
Vielä muutama sananen kalastuksesta ja kalojen syömisestä. Sisävesikaloja syödessä tulee huolehtia tarkkaan siitä, että kypsentää kalan kunnolla loisriskin takia. Merikaloja syödessä taas pitää muistaa, että Itämeren huonon kunnon takia moniin kaloihin kertyy dioksiineja ja muita myrkkyjä. Näin ollen esimerkiksi sisävesien muikku voi usein olla terveellisempi vaihtoehto, kuin silakka. Kalalajeja kannattaa kuitenkin syödä vaihdellen ja liikaa pingottamatta, sillä niiden lukuisat terveysvaikutukset peittoavat ainakin toistaiseksi mennen tullen satunnaisesti nautitut haitta-ainejäämät. Kalan lisääminen ruokavaliossa on muutenkin paitsi ekologista, myös terveellistä ja vielä ravintosuositusten mukaista. Rasvaiset kalat sisältävät paljon D-vitamiinia ja terveellisiä rasvahappoja. Lisäksi kala on proteiinipitoista ja kevyttä ruokaa. Kattavasti kalaruokailusta ja riskeistä on koottu muun muassa Pro Kala ry:n verkkosivuille. Sivuilla on myös paljon kalaruokareseptejä, joita kannattaa testata sekä esimerkiksi kätevä "Viikon kalaruoat" -osio. 

Siispä itse kukin lisäämään kotimaisten kalojen käyttöä sekä mahdollisuuksien mukaan tutustumaan myös vapaa-ajan kalastukseen. 

-Lily

P.S. Mikäli kalastus ei nappaa ihmeemmin, niin saa sitä ahvenfilettä ja madetta kalatiskiltäkin. Suositaan kotimaista, niin ollaan ekologisia ja niin tuetaan samalla maamme ammattikalastajiakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti