tiistai 24. tammikuuta 2012

Piirakalla teemaviikkoon

Keltasipuleita (kuva Wikimedia Commons).
Tällä viikolla (23.1.-29.1.) vietetään Kotimaiset kasvikset ry:n Sipuliviikkoa. Sipulihan on jo varhain havaittu hyväksi ravintokasviksi, ja ensimmäiset sipuleita popsineet ihmiset onkin jäljitetty peräti seitsemän tuhannen vuoden taakse. Sipulia on viljelty jo ainakin reilut viitisen tuhatta vuotta. Ja ymmärrettävistä syistä: mikäs sipulia voittaisi ruokien maustajana ja herkullisena raaka-aineena?!?

Tavallisin ruoanlaitossa käytettävä sipuli on keltasipuli (Allium cepa). Myös punakuorista muunnosta, punasipulia, käytetään ainakin meidän taloudessamme useasti, samoin kuin valkosipuliakin (Allium sativum). Sipuli on oikea terveysruoka. Se sisältää runsaasti muun muassa flavonoideja, joiden osuus varsinkin punasipulissa on vielä muita sipuleita suurempi. Lisäksi sipulissa on runsaasti kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia, sekä myös fosforia, rautaa, sinkkiä, karotiinia ja B-, C- ja E-vitamiineja. Sipulia kannattaakin siis pistellä poskeen hyvillä mielin.

Näiden lukuisten hyvien ravinto-ominaisuuksien lisäksi sipulinkuorista saa myös väriainetta niin lankojen kuin pääsiäismunienkin värjäykseen.

Itse aloitin Sipuliviikon vieton tekemällä herkullista Sipuli-pekonipiirakkaa, jonka täytteiden joukossa suurta osaa näyttelivät karamellisoidut sipulit. Kasvissyöjät voivat hyvin jättää ohjeesta pekonin kokonaan pois, ja pistää tilalle vaikkapa hieman fetaa tai sinihomejuustoa suolaista makua tuomaan. Sipulien karamellisointi vie hieman vaivaa, mutta on todellakin sen arvoista. Sipuleita piirakkaan upposi viisi pienehköä, eli melkoinen määrä. Piirakan teko aloitetaan pohjataikinan teolla ja karamellisoimalla sipulit. 

Karamellisoidut sipulit

5 pienehköä sipulia
1rkl voita (noin 15-20g)
1rkl oliiviöljyä
1rkl fariinisokeria

Silppua sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuumenna paistinpannulla öljy ja voi. Lisää pannulle sipulit ja fariinisokeri. Paista muutama minuutti kovalla lämmöllä sipuleita käännellen, kunnes ne alkavat osoittaa pehmemenisen merkkejä. Alenna sen jälkeen lämpöä huomattavasti ja anna sipulin muhia silloin tällöin käännellen, kunnes se on pehmeää ja tahmaisen ruskeaa. Tässä kuluu noin 30-40 minuuttia. Sipuleiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä fariinisokerin takia ne kärähtävät helposti. Miedolla lämmöllä hauduttelua ja sekoittamista siis. 

--
Karamellisoitujen sipulien ohje on alun perin Pastanjauhajien ehtymättömästä arkistosta. Ohjetta olen tietysti muokannut enemmän omaan makuuni sopivaksi, kuten yleensä hyvin herkästi teen. Sipuleita voi hyvin käyttää piiraan sijasta myös muissa ruuissa, vaikkapa täytetyissä voileivissä tai miksei ihan sinällään lisäkkeenä muun ruoan ohessa. Myös karamellisoidut punasipulit ovat kokeilemisen arvoisia. Sitten itse asiaan, eli piirakkaohjeeseen, joka on sekin mukailtu samasta lähdearkistosta löytyneestä ohjeesta

Sipuli-pekonipiirakka

Pohja:
2,4dl jauhoja
1/2tl suolaa
75g kylmää voita kuutioina
3-4rkl kylmää vettä

Täyte:
4 kananmunaa
karamellisoidut sipulit
noin 100g pilkottua pekonia
100g juustoraastetta (itse käytin goudaa)
0,5dl (kuohu)kermaa
3dl maitoa
ripaus mustapippuria
1rkl kuivattua ruohosipulia

Valmista pohja sekoittamalla kulhossa jauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kylmää vettä, kunnes saat taikinasta kiinteän pallon. Kääräise taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään tunniksi. (Tässä välissä voit hyvin valmistaa sipulit). 

Ruskista halutessasi pekonisilpusta ylimääräistä rasvaa pois.

Pistele pohja ja esipaista sitä noin 190 asteessa keskitasolla 5-8 minuuttia. Nosta pohja sen jälkeen uunista, ja ripottele sille juustoraaste, pekoni ja karamellisoitu sipuli. 

Vatkaa maito, kerma ja munat sekaisin. Lisää seokseen mausteet ja kaada piirakkapohjalle täytteiden päälle.  Paista piirasta uunin keskitasolla 190 asteessa noin 35-45 minuuttia kunnes täyte kiinteytyy. Jos piirakka uhkaa paiston aikana ruskistua pinnalta liikaa, voit nostaa sen alemmalle tasolle tai laittaa suojaksi foliota.

Jäähdytä piirakkaa noin puolen tunnin ajan ennen tarjoilua, mikäli maltat. Nauti.

Pekoni-sipulipiirakka
-Lily

1 kommentti:

  1. Tulinpas kurkkaamaan tännekin !
    Ja mikä herkkupiirakka... nami :D

    VastaaPoista