tiistai 10. tammikuuta 2012

Hammastahnatarinaa

Yrtin raikas luonnon hammastahna fluorilla (kuva Frantsila).

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt hieman huolella sitä kaikkea lisä- ja apuaineiden määrää, jolle itseäni päivittäiskosmetiikassa altistan.  Eniten on mietityttänyt juurikin hammastahna, jonka ainososat joutuvat kosketuksiin suun limakalvojen kanssa ja sitä kautta myös oivallisesti imeytymään kehoon. Ostin viime syksyisellä retkellä Frantsilan luomuyrttitilalle Kehäkukan puodista kokeiluun luomuhammastahnaputkilon. Tarjolla oli sekä fluoritonta että fluoria sisältävää versiota, ja koska hammaslääkärisuositusten mukaan fluori on tärkeä ja oleellinen osa hammastahnaa, valitsin oman hammastahnani fluorilisällä. Esimerkiksi Uudessa Mustassa on hiljattain perehdytty tarkemmin luomuhammastahnojen fluorittomuuteen ja sen vaikutuksiin

Frantsilan luonnon hammastahnassa on ilahduttavan lyhyt ja ymmärrettävä ainesosaluettelo. Fluorin lisäksi siinä on merisuolaa ja soodaa sekä liitua, jotka osaltaan huolehtivat hampaiden ja suun hyvinvoinnista. Lisäksi hammastahnassa on yli 20% ksylitolia, sekä muun muassa useita kukkauutteita ja eteerisiä öljyjä. Tarkemman ainesosaluettelon ja kuvaukset eri aineiden vaikutuksista löytää Frantsilan sivuilta.

Mielestäni hammastahnaa on ollut oikein mukava käyttää. Alussa vaahtoavien ainesosasten puuttuminen tuntui hassulta, mutta nyt siihen on jo niin tottunut, että satunnainen "tavallisten" hammastahnojen käyttö tuntuu epämukavalta. Luonnon hammastahna on puhdistanut hampaat ja suun yhtä hyvin kuin aiemmatkin käyttämäni hammastahnat. Pidän kovasti sen raikkaasta mausta, joka ei ole pistävä, niin kuin useimmissa minttuisissa hammastahnoissa. Ainoa pieni miinuspuoli tahnassa on se, että sitä saa vaan yhdessä maussa. Mutta ainakin toistaiseksi tämä on miellyttänyt, ja todennäköisesti seuraavakin hammastahnaputeli on samanlainen kuin edeltäjänsä.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti