keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Helmikuun herkku

Panna cotta ja karpalosurvos.
Muutin uuteen kotiin vuodenvaihteessa, ja vaikka emme olekaan ehtineet vielä varsinaisia tupaantulijaisia pitää, niin kiitimme kuitenkin muuttoapuna toimineita ystäviä järjestämällä ruoka- ja juomapainotteisen illan. Itse olin elementissäni päästessäni suunnittelemaan ja toteuttamaan kolmen ruokalajin menua isolle ihmismäärälle. Ruoka onnistuikin yli odotusten, ja ajattelin täällä jakaa kanssanne ohjeen mainoon jälkiruokaan, pannacottaan ja karpalosurvokseen. Karpalot tasapainottivat mukavan kirpeinä pannacotan makeutta ja toivat pirteyttä jälkiruokaan. Pannacotan ohje on Sillä Sipulin, joskin korvasin vaniljatangon kunnon tujauksella (noin reilu kolmannes teelusikallista) jauhettua luomubourbonvaniljaa. Panna cotan kasasin drinkkimaljaan, joten sen kumoamisesta ei tarvinnut sen kummemmin huolehtia, sillä malja itsessään toimi kauniina tarjoiluastiana. Karpalosurvokseen käytin tilan omenalikööriä, mutta koko perheen versioon voi hyvin käyttää sen tilalla vaikka omenamehua.


Omenainen karpalosurvos

2dl jäisiä karpaloita
½dl omenalikööriä (tai omenamehua)
3rkl palmusokeria

Laita suurin osa jäisistä karpaloista tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta). Lisää joukkoon omnenalikööri ja surruuttele sen verran, että karpalot rikkoutuvat, mutta eivät vielä ehti mennä tasaiseksi tahnaksi. Mikäli survos vaikuttaa kovin kokkareiselta ja kuivalta, voi siihen lisätä vielä hieman nestettä (joko likööriä tai tilkan vettä). Sekoita joukkoon myös palmusokeri. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ja tarjoile panna cotan päällä. 

Tällä ohjeella survoksesta tulee aika kirpeää, joten jos pitää makeammasta, niin sokerin määrää voi lisätä. Palmusokerin tilalla voi myös käyttää esimerkiksi fariinisokeria, mikäli palmusokeria ei kaapista satu löytymään. Panna cotan kanssa tarjoiltuna survoksen kirpeys kuitenkin taittuu mukavasti, jos sitä annostelee jälkiruokaan maltilla. Survosta jäi meillä reilu ruokalusikallinen yli (tein kahdeksan annosta panna cottaa), ja loppu maistui maustamattoman jogurtin kanssa seuraavana päivänä. Alkoholittomana versiona survosta voisikin tehdä myös ihan arkikäyttöön esimerkiksi jogurtin ja puuron kanssa syötäväksi. 

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti