keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Laskiaisesta ekopaastoon


Laskiaistiistain jälkeisenä tuhkakeskiviikkona laskeudutaan kristillisten perinteiden mukaisesti viettämään paastonaikaa, joka jatkuu aina pääsiäiseen saakka. Paastotessa on pyritty elämään ja syömään vaatimattomammin ja keskittymään enemmän hengellisiin ja henkisiin asioihin itse kunkin elämässä. Hiljentyminen ja hidastaminen ovat leimanneet paastonaikaa. Itsetutkiskelu ja mietieskelu ovat hyväksi itse kullekin, ja saavat usein aikaan omien ajatusten, uskomusten sekä toimintatapojen kriittistä tarkastelua ja muovautumista entistä parempaan suuntaan.

Lihaa notkuvat juhlapöydät, arkisin pärjää
vaatimattomamminkin.
Nykyään, jatkuvan yltäkylläisyyden keskellä eläessä arki ja juhla pääsevät usein sekoittumaan keskenään, eikä hektisessä yhteisunnassa tunnu olevan aikaa pysähtymiseen ja hiljentymiseen. Moderni versio paastonajasta onkin ekopaasto, johon itsekin tänä vuonna otan osaa ensimmäisen kerran. Ekopaastossa pyritään pohtimaan omia elämäntapoja ja kulutusta, sekä miettimään keinoja vähentää omaa ilmastokuormitustaan. Keskeisinä paastokohteina ovat lämmitys, ruoka, liikkuminen ja oma kuluttaminen. Ekopaaston omilla verkkosivuilla voi tutustua tarkemmin asiantuntijoiden paastovinkkeihin ja saada lisää tietoa sopivista paastokohteista esimerkiksi asumiseen tai kuluttamiseen liittyen. Koska itselläni asumiseen ja liikkumiseen liittyvät rutiinit ovat jo melkoisen hyvissä kantimissa, ovat oman ekopaastoni painopisteitä ruoka- ja kulutustottumukseni. Ruokailussa pyrin kiinnittämään huomiota lihansyöntiini ja lisäämään lähiruoan osuutta lautasella. Punaisen lihan osuutta olisi varaa vähentää ja korvata sitä esimerkiksi kanalla, kalalla ja proteiinipitoisilla palkokasveilla. 

Ekopaaston ajan pyrin kirjoittelemaan tänne omia onnistumisia ja hyviä vinkkejä muille kanssapaastoajille. Pyrin myös tarkastelemaan kriittisesti omia tottumuksiani ja pohtimaan niiden tarpeellisuutta, sekä keinoja haitallisten rutiinien muuttamisesta ilmastoystävällisemmiksi. Tavoitteenani on paaston aikana saada  uusia, parempia toimintatapoja tarttumaan osaksi arkeani. Ekopaastoani voi seurata blogin kautta ja pienempiä täsmävinkkejä tulee varmasti myös Villikatajan Facebook-sivuille. Liity sinäkin kanssani mukaan moderniin ekopaastoon!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti