torstai 16. helmikuuta 2012

Pistää, polttaa, hoitaa, ravitsee

Nuoret nokkosenversot ovat maukkainta syötävää (kuva Wikimedia Commons).
2012 rohdoskasviksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry on valinnut nokkosen (Urtica dioica). Valinnan perusteina ovat lehdistötiedotteen mukaan olleet seuraavat seikat: 

 • Käytettävissä on laaja ja luotettava tutkimustieto.
 • Turvallinen vaihtoehto hoitaa terveyttä ja tilapäisiä vaivoja luonnon tarjoamin keinoin.
 • Laaja positiivinen kuluttajapalaute ja pitkä käyttökokemus kasvilääkinnän historiassa.

Lisäksi Suomen Terveyskauppiaiden liitto toteaa, että "valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian".

Nokkonen onkin pitkään käytetty hyötykasvi, ja se on eräs viljelyyn asti päätyneistä villiyrteistä. Muun muassa Frantsilan villiyrttitila viljelee kotimaista nokkosta luomumenetelmin. Nokkonen on monikäyttöinen kasvi, jota voi käyttää ravinnon lisäksi myös esimerkiksi kasvivärjäyksessä sekä luonnonkosmetiikassa. Kasvilla on monia tarkkaan tunnettuja terveysvaikutuksia ja se on ravinteikasta ja maukasta villiruokaa. Nokkosessa on muun muassa  rautaa, kalsiumia ja C-vitamiinia. Keittiössä sitä käytetään pinaatin tapaan ja lehdistä voi myös tehdä kuivamalla tai hiostamalla teetä. Nokkosen versot tulee kerätä, kuten muutkin villiyrtit, puhtaalta kasvupaikalta kaukana liikenteestä ja pelloista. Kasvi kun kerää herkästi itseensä varsinkin nitraatteja typpipitoisista kasvipaikoista, jolloin nitraattipitoisuus saattaa näitä kasviyksilöitä nautittaessa nousta haitalliseksi elimistölle. Ryöppäys vähentää nitraatteja, mutta samalla sen mukana häviää myös osa vitamiineista. Niinpä puhtailta keruupaikoilta poimiminen onkin suositeltavinta. Parhaiten ravinnoksi soveltuvat nuoret nokkosen versot ja kesän edetessä kerätyt latvuslehdet.

Villikatajan viime kesän villiyrttikurssilla tarjoiltiin iltapalapöydässä yhtenä lajina nokkoshyrriä, jotka ovatkin oikein mainioita pikkusuolaisia vaikkapa kahvipöytään.

Nokkoshyrriä Villikatajan viime
kesän villiyrttikurssin iltapalapöydästä.
Nokkoshyrrät

250g voita tai margariinia
4dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1tl leivinjauhetta
½dl nokkosjauhetta
250g maitorahkaa

Täytteeksi käyvät juustoraaste, kinkku- tai salamisuikaleet, paistetut sienikuutiot, savukala tai vaikkapa aurinkokuivatut tomaatit ihan oman maun mukaan. Täytteitä on hyvä olla noin 100g, vähän valitusta täytteestä riippuen. Kuvan nokkoshyrrissä täytteenä oli raastettu edamjuusto, jota meni arviolta noin vajaat sata grammaa.

Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi joukkoon voi. Lisää joukkoon rahka ja sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa turhaan. Anna taikinan levätä viileässä noin puolisen tuntia. 

Kauli taikina levyksi ja levitä päälle haluamasi täyte. Rullaa tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rullasta noin sentin paksuisia kiekkoja. Paista kiekot uunin keskitasossa 200 asteessa noin vartin verran, kunnes ne saavat hieman väriä. 

Kesäisissä nokkosrullissa nokkosjauheen tilalla oli tuore, ryöpätty nokkossilppu, josta hyrriin tuli mukavasti nokkosen makua. Kuivaa nokkosjauhetta käytettäessä jauheen voi myös sekoittaa maitorahkaan ja antaa hetken maustua ennen muun taikinan joukkoon sekoittamista. 

--

Nokkosen satokausi alkaa jo varhain keväällä, joten tuoretta nokkosta pääsee nauttimaan säistä riippuen jo muutamien kuukausien päästä. Siihen asti sopii nauttia kuivattua tai pakastettua nokkosta. 

-Lily

2 kommenttia:

 1. Näyttää ja kuulostaa herkullisilta, nuo nokkoshyrrät :)
  Pitääköhän ensi kesänä kokeilla !

  VastaaPoista
 2. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, resepti on helposti muunneltavissa moneen makuun ja nokkosta tuppaa löytymään niin helposti lähiluonnosta, että on suoranainen ihme, ettei sitä kerätä laajemminkin!

  VastaaPoista