lauantai 17. maaliskuuta 2012

Lähiruokaa Jyväskylässä

Olen jo jonkin aikaa seurannut lähiruokaosuuskunta Mukulaarin sivuja Facebookissa ja pistänyt tyytyväisenä merkille esimerkiksi mahdollisuuden ostaa kuhaa suoraan paikalliselta kalastajalta. Nyt kun Mukulaari piti ensimmäisen lähiruokapiirinsä Palokassa keskiviikkona, päätin ottaa osaa ja hakea itselleni säkillisen lähituotettua ruokaa.

Minulla ei ollut suuren suurta vajausta ruokakaapissani, mutta koska olin menossa kyseisenä päivänä Palokkaan joka tapauksessa, ajattelin tilata samalla vaivalla jotakin pientä lähiruokapiirin kautta. Minua kiinnosti piirin toiminta ja toisaalta kun kyseessä oli piirin ensimmäinen tilauskerta, tahdoin myös osoittaa omalla tilauksellani, että kiinnostusta alueella moiselle toiminnalle kyllä löytyy.

Mukulaarin esite (joka rypistyi taidokkaan käsilaukkuun taittelun seurauksena hitusen)
Tilaukset tehtiin nettilomakkeella, johon päivittyi myös nopeasti tieto siitä, mikäli jokin tuote oli loppunut. Valikoimissa oli niin erilaisia juureksia, jauhoja, leivonnaisia kuin hilloja, hunajaa ja lihaakin. Osa ruoasta oli luomulaatuista, osa tavallista, mutta lähellä tuotettua. Klikkailin omaan ostoskoriini hieman jauhoja, porkkanoita, salamia ja ruispatonkia. Sain sähköpostiini vahvistuksen siitä, että tilaukseni oli mennyt perille. Viestissä myös muistutettiin noutopäivästä ja paikasta. Päivää ennen itse noutoa sain vielä muistutusviestin.

Noutopaikkana toimi Palokan K-Market Jälkkäri. Itse olin avokkini kanssa hetken hieman hukassa marketin eteisessä, josta löysimme Mukulaarin esittelypöydän, muttemme yhtään ruokapiirin jäsentä. Hetken arvottuamme bongasimme nokkelasti erään marketista tulijan raahavan mukanaan kassia, josta roikkui tilauslistan näköinen paperisuikale teipattuna kiinni kassiin. Eipä siis muuta kuin markettiin sisälle. Mukulaarin tiski löytyikin helposti ja paljastui, että eteisen esittelypöydän pitäjä oli käväisemässä hetken toisaalla ja palasikin pian marketin eteiseen esittelemään kaupassa kävijöille ruokapiiriä ja sen toimintaa.

Tilauksen nouto sujui reippaasti ja ongelmitta. Minä maksoin tilauksen ohjeiden mukaan käteisellä ja kassini etsittiin muiden kassien joukosta. Tilaus tarkistettiin vielä, jotta saisin varmasti mukaani oikeat tuotteet. Tällä aikaa taakseni oli ehtinyt muodostua jo parin ihmisen jono, joten ilmeisesti lähiruoka oli kelvannut hyvin muillekin Palokan ja sen lähialueiden asukkaille.

Itse tilaus kassista purettuna

Kotona ehdin illasta testata hieman ruispatonkeja sekä maistella salamia. Vaikka patonki ei aivan kotipaikkakuntani leipomoherkuille vertojaan vetänytkään, se oli ensimmäinen reilusti kunnon ruisleivän makuinen pienleipomotuote, johon olen Keski-Suomessa asuessani tutustunut. Kyllä kelpasi karjalaistytön nautiskella tuoreella leivällä!

Aion jatkossakin tilailla ruokapiirin kautta apetta pöytääni, mikäli piiri vain toimintaansa jatkaa. Suosittelen myös lämpimästi muita jyväskyläläisiä tutustumaan Mukulaariin ja sen toimintaan, mikäli lähiruoka kiinnostaa.

-Annukka


Linkkejä:

JAPA ry:n sivut, joilla kerrotaan Jyväskylän alueella toimivista lähiruokapiireistä

Mukulaarin Facebook-sivut, joilta löytyy ajantasaisesti tietoa uusista tuotteista ja tilausajankohdista

Mukulaarin periaatteista ja lähiruoasta kertova sivu


4 kommenttia:

 1. Onko tuo elosen ruispatonkia? Olen itse testaillut blogissani reilumminkin näitä 100% paikallisia ja paikallisesti myytäviä ruistuotteita

  VastaaPoista
 2. Ei ollut Elosen, vaan jonkun pienen paikallisen, mutta koska en muistanut ottaa ylös leipomoa ja koska tilauslomake ei näy kuin tilausajan ollessa voimassa, en voi valitettavasti tarkistaa mitä se oli. Olen tosiaan itärajalla tottunut siihen, että ruisleivässä pitää olla luonnetta ja tänne muuttaessa tuntui kamalalta, kun ruisleipä usein olikin makeaa :S Pitkään olen turvautunut Oululaisen jälkiuunileipään ruisleivän kaipuussani, mutta tosiaan etsinyt koko ajan jotakin paikallista valmistajaa siinä uskossa, että pakkohan edes jonkun on osata tehdä Oikeaa Ruisleipää :D

  Ja hei, kiitokset vinkistä, pitääkin käydä tsekkaamassa. Ruisjutut kiinnostavat minua henkilökohtaisesti mitä suurimmassa määrin ja kaikki kokemukset ja vinkit otetaan kiitollisina vastaan! -Annukka

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Se ruokapiirin kautta ostamasi ruispatonki tulee leipomo Hankilta Kuhmoisista - heillähän on myymälä tätä nykyä myös kolmikulmassa. http://www.leipomohanki.fi/

  Hanki käyttää leivonnassaan Vääksyn myllyn jauhoja http://www.vaaksynmylly.fi/

  Terveisin,
  Kimmo Häkkinen

  VastaaPoista
 4. Kimmo, kiitokset vielä tästä! Laitoinkin Lukan omaan blogiin kommentin leivän valmistajasta, kun sen selvitin, mutta unohdin tänne päivitellä moista tietoa. Hankin ruispatonkia tulee ainakin meidän taloudessamme syötyä säännöllisesti, sen verran mainioksi se osoittautui. Ihana, että alueelta löytyy näin mainioita lähituotteita!

  -Annukka

  VastaaPoista