maanantai 5. maaliskuuta 2012

Sipsejä palsternakasta

Minulle perunalastut ovat olleet aina yksi ravitsemuksellisista heikoista kohdistani. Jokin siinä makujen yhdistelyssä, rapsakassa rakenteessa ja etenkin dippaamisessa on lähes vastustamatonta. Kuitenkin sitä aina välillä toivoisi löytävänsä jotakin muuta, mistä saisi yhtä suuren riemun kulinaristisesti, mutta huomattavan paljon terveellisemmin. Niinpä ensin ilahduin huomatessani markkinoille hiipineet ruissipsit, joiden rakenne ja makumaailma osoittautuivat erinomaisiksi. Pari viikkoa sitten koin myös uudenlaisen heräämisen, kun ystäväni Laura tuli viikonlopuksi vierailulle ja toi tullessaan ekohenkisiä tuliaisia. Sain paketillisen raakasuklaata, valkoista vadelmateetä luomuna sekä palsternakkalastuja herkutteluun.

Myönnän nyt tässä vaiheessa, että olenhan minä juureslastuista kuullut ennenkin. En ole vain saanut koskaan tilaisuutta maistaa niitä missään ja noloudekseni minun on tunnustettava kantaneeni jonkinlaista epämääräistä ennakkoluuloa niitä kohtaan.  Siis juurekset samassa lauseessa ja mielikuvassa niiden rasvasta tirisevien perunalastujen kanssa. Ymmärrätte varmaan ongelmani. Yleensähän kun jokin rasvainen ja epäterveellinen herkku korvataan jollakin huomattavan paljon terveellisemmällä tuotteella, sen huomaa ensimmäisenä maussa ja rakenteessa.
Ehkä ongelma kulminoituu eniten kohdallani siihen, että näiden terveystuotteiden suosijat yleensä väittävät, että terveellisen vaihtoehdon maku on vähintään samanlainen tai yleensä jopa huomattavasti parempi kuin alkuperäisen tuotteen. Syön itsekin esimerkiksi marjoja ja hedelmiä usein makeanhimoissani makeisten sijasta. En silti koskaan ole väittänyt, että ne maistuisivat samalta kuin karkit. Eiväthän ne mitenkään voisi maistua samalta, vaikka erinomaisen hyviä maultaan toki ovatkin.

Valmiita palsternakkalastuja herkuttelua varten


Niinpä olin sekoitus epäluuloa sekä toisaalta innostusta päästessäni vihdoinkin maistamaan juureslastuja. Kyytipojaksi oli sekoiteltu valkosipulidippiä ja leikelty porkkanatikkuja. Yllätykseni oli melkoinen, kun tajusin, että nehän toimivat yllättävän hyvin. Rakenne oli saatu juuri sopivan rapsakaksi ja kevyt suolaus teki mausta hyvin perunalastumaisen. Samalla palsternakan oma maku oli erotettavissa ja se toi oman mukavan lisänsä lastuihin.

Minun täytyi tietysti kokeilla, onnistuisiko palsternakan vääntäminen lastumuotoon kotikeittiössä ilman ylimääräistä kiroilua ja kehtaisiko lopputuloksia asettaa tarjolle.

Palsternakkasipsit ja valkosipulidippi

1-2 palsternakkapalaa
suolaa
tilliä
valkosipulijauhetta
ripaus mustapippuria
1-2 tl öljyä

1 prk kermaviili
1 valkosipulinkynsi
ripaus persiljaa, tuore toimii kuivattua paremmin
halutessaan pieni ripaus suolaa

Lähtötilanne eli pala palsternakkaa ja uskollinen kuorimaveitseni.
Uuni laitetaan lämpiämään 175 asteeseen. Kaikkein parasta toki olisi, jos lastujen käristelyn voi toteuttaa jonkin muun kokkailun jälkilämmöllä eli pienellä viitseliäisyydellä aikataulutuksessa saa säästettyä myös melkoisesti sähköä.
Palsternakka siivutetaan ohuiksi lastuiksi juustohöylän tai kuorimaveitsen avulla. Minä opin internetin ihmemaailmassa, että juustohöylällä saa ohuempia, mutta kahta eri mallista höylää koeteltuani totesin, että kuorimaveitsi teki sittenkin siisteintä ja ohuinta jälkeä. Palsternakasta vuollaan lastuja astiaan. Päälle ripotellaan öljyä ja mausteet. Sekoitellaan reippaasti.

Öljy ja mausteet on hitusen vaikea saada leviämään tasaisesti ohuisiin lastuihin ja vaatiikin hetken yrityksen.
Jotta kuivuminen olisi mahdollisimman nopeaa ja tasaista, lastut kannattaa levitellä tasaisesti ja koettaa asetella lastut toisistaan irralleen. Lastuja kuivataan 175 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia. Itse pidin peltiä uunin ylätasossa siihen asti, että lastut olivat saaneet väriä ja näyttivät kuivilta ja siirsin sitten pellin alemmas, jossa pidin lastuja pidemmän tovin. Puolessa välissä kuivausta sammutin uunista virrat ja annoin lastujen olla uunissa siihen asti, että uuni oli jäähtynyt.

Lastut valmiina uunikuivatusta varten.
Kuivumista odotellessa sekoittelin yksinkertaisen valkosipulidipin kermaviilistä, valkosipulista ja muista mausteista. Lastut tarjoiltiin porkkanatikkujen ja viinirypäleiden kanssa naposteltavina ja ne maistuivat sangen mainioilta.

Jos jollakin on antaa vinkkejä muihin terveellisempiin herkkuihin, vinkkejä otetaan mielellään vastaan!

-Annukka


2 kommenttia:

  1. Testataan noita joskus! Tämmöinen ihana terveellinen herkku on oma ehdoton lemppari: http://www.dansukker.fi/fi/Reseptej%C3%A4/Pient%C3%A4_hyv%C3%A4%C3%A4_-_lisukkeet/Makeansuolaiset_chilimantelit.aspx :) /M

    VastaaPoista
  2. M, suosittelen kyllä kokeilemaan! Minulle tosiaan juuressipsien maku oli positiivinen yllätys.
    Linkkaamasi mantelit näyttävät muuten älyttömän herkullisilta. Pitääköhän niitä nyt vaikka (heti) testata, kun tulee viikonloppuvieraitakin ja naposteltavaa varmaan menisi...? :D Kiitokset vinkistä! -Annukka

    VastaaPoista