maanantai 19. maaliskuuta 2012

Yrttiviikko

Basilika (kuva Wikimedia Commons).
Tänään käynnistyvä viikko 12 on Kotimaiset Kasvikset Ry:n nimeämä yrttiviikko. Yrtit ovat myös yhdistyksen nimeämä vuoden vihannes vuonna 2012. Useimmiten yrttejä tulee itse käytettyä lähinnä mausteena, hippunen ruoan sekaan. Yrttiviikko haastaakin ainakin minut pohtimaan tarkemmin omaa yrttien käyttöä ja niiden lisäämistä ruoanlaitossa. Lisäilen jo lähes joka ruokaan erilaisia kuivayrttejä, mutta haluaisin oppia käyttämään luontevammin myös tuoreita yrttejä ruoanlaitossa. Kesäisin tuoreyrttien käyttö on paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin talvisin, sen kun käy noukkimassa viljelypalstalta sopivat yrtit päivän ruoanlaittotarpeisiin. Talvellakin tuoreyrttejä tulee joskus käytettyä, mutta yleisimmin tartun kyllä kuivattuihin tai pakastettuihin versioihin. Suosikkejani yrttien maustekäytössä ovat mäkimeirami, basilika, tilli, salvia, timjami ja rakuuna. Opettelussa ovat kirveli ja lipstikka, inhokkini taas persilja, josta en ole oppinut pitämään yläasteaikaisen kotitalousopettajani lukuisista yrityksistä huolimatta (tai ehkä juuri niiden takia). 

Eräs näppärä tapa lisätä tuoreyrttien käyttöä on yrttiöljyjen ja -kastikkeiden teko. Sen perinteisen ruskean tai kermaisen kastikkeen tilalla kun voi kokeilla myös tuoreyrteistä ja hyvästä oliiviöljystä tehosekoittimessa surautettua soosia. Jos ei oliiviöljy maistu, niin tilalla voi käyttää vaikka miedompaa rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Yrttiöljyyn kannattaa käyttää hieman vähemmän yrttejä, sakeampaan yrttiöljykastikkeeseen taas voi laittaa yrttejä enemmänkin. Kalan kanssa oivallisen yrttikastikkeen saa yhdistelemällä vaikkapa nipullisen tilliä, ruohosipulia ja ripauksen sitruunapippuria. Liharuoan kanssa puolestaan käy timjami, mustapippuri ja mäkimeirami. Lisäämällä yrttien ja öljyn sekaan vielä parmesania sekä pähkinöitä tai siemeniä, saadaan maukkaita pestoja, joita kannattaa kokeilla muillakin yhdistelmillä kuin sillä perinteisellä basilika-pinjansiemen-parmesaani -versiolla. 

Sitruunamelissa (kuva Kotimaiset Kasvikset).
Makeita yrttejä, kuten minttua ja sitruunamelissaa, voi käyttää puolestaan kekseliäästi jälkiruuissa ja juomissa. Vai miltä kuulostaa sitruunamarenkipiirakka sitruunamelissalla höystettynä? Tai minttu-ananassorbetti? Eikä kannata epäröidä hieman eksoottisempienkaan yhdistelmien kokeilemista. Ainakin itse pidän kovasti hippusella basilikaa maustetusta tuoremansikkasoseesta vaniljajäätelön kanssa. 

Yrteistä saa siis paitsi monipuolisesti makua ruokaan, myös varteenotettavia raaka-aineita kotikeittiöön. Puhumattakaan siitä, että eri yrtit ovat pullollaan vitamiineja ja hivenaineita. Nauttikaamme siis näin yrttiviikon kunniaksi yrteistä monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti. 

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti