keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Katkarapukastike kiireiseen keittiöön

Rainbow tarjoaa myös kylmien vesien katkarapuja MSC-sertifioituna.
Rainbow on muutenkin kunnostautunut ilahduttavasti
 MSC-sertifioitujen tuotteiden tarjoajana.
Tuoreimmassa WWF:n kalaoppaan päivityksessä katkaravut ovat siirtyneet vältettävien ja harkiten käytettävien tuotteiden listalle. Trooppisten merien katkarapujen kalastus ja kasvatus ovat molemmat ekologisesti kestämättömällä pohjalla. Katkarapujen troolaus vahingoittaa koralleja ja sivusaaliiksi joutuvia merieläimiä. Trooppiset katkarapuviljelmät puolestaan tuhoavat magrovemetsiä ja muita herkkiä rantavyöhykkeen ekosysteemejä. Näin trooppiset, usein suurikokoisiksi kasvavat, jättiläiskatkaravut, tiikeriravut, scampit ja kuningaskatkaravut ovat päätyneet vältettävien listalle. 

Kylmien vesien katkarapukantoihin taas kohdistuu suuria kalastuspaineita ja niidenkin troolauksessa kiinni jää myös sivusaalista. Näin ollen kylmien vesien katkarapujenkin kohdalla suositellaan käyttämään harkintaa ja ostamaan mieluiten MSC- tai Krav-sertifioituja katkarapuja.
Itse suurena katkarapujen ystävänä olenkin tyytyväinen siitä, että sertifioituja rapuja on kaupassa tarjolla. Hieman harmittaa trooppisten katkarapujen päätyminen punaiselle listalle (sillä pidän niistä niin kovin), mutta asian kanssa tulee vaan elää ja osta jatkossa kylmien vesien sertifioituja katkarapuja. 

Katkaravuista saa kätevästi ja nopeasti ruokaa arjen kiireissä. Niitä voi lisäillä sellaisenaan salaatteihin tai lämpimiin voileipiin. Niistä voi myös vaikkapa pyöräyttää nopean kastikkeen. Tällä ohjeella saa maittavaa ruokaa pöytään vartissa. Pastan kanssa tarjottaessa pastan voi laittaa kätevästi kiehumaan siinä vaiheessa, kun kastiketta keittelee kokoon. Näin koko aterian saan tarjolle näppärästi samaan aikaan.

Katkarapukastike kiireiselle
noin 3-4 annosta

pieni sipuli
puolikas kesäkurpitsa
tilkka oliiviöljyä
2dl ruokakermaa
mustapippuria
tilliä
noin ½ aurakolmiosta tai maun mukaan
purkillinen (170/300g) katkarapuja


Silppua sipuli ja suikaloi kesäkurpitsa. Kuullota sipuli, lisää joukkoon kesäkurpitsasuikaleet. Kääntele pannulla hetki, lisää sitten ruokakerma, mausteet ja murusteltu aurajuusto. Keitä kokoon noin viitisen minuuttia. Lisää valutetut katkaravut joukkoon ja anna lämmetä muutama minuutti. Tarkista maku, lisää halutessasi suolaa tai muita mausteita. Tarjoa pastan, riisin, perunan tai muun haluamasi lisäkkeen kanssa.
--

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti