maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kaupunkiviljelykuulumisia

Kaupunkiviljelypäivässä oli myös taimenvaihtopiste. 

Osallistuimme viime lauantaina Kaupunkiviljelyn iltapäivään. Keskustelutilaisuus järjestettiin Hub JKL:n tiloissa ja iltapäivään osallistui paljon innokkaita kaupunkiviljelystä, parvekeviljelystä, sissiviljelystä, ruokakasviviljelystä, kasveista, ekologisesta lähiruoasta ja yhdessä tekemisestä kiinnostuneita ihmisiä. Vaikka koolla oli erilaisin vaikuttimin ja kiinnostuksenkohtein varustettuja ihmisiä, saatiin asioita sentään vietyä jo hieman eteenpäinkin. Ja keskustelu oli varsin antoisaa teekupposen äärellä. Tapaamisen aikana saatiin organisoitua sähköpostilista sekä aloitettua jo keskustelua ja suunnitelmia yhteisöllisestä ruokaviljelystä. 

Kaupunkiviljely on erittäin hyvä tapa lisätä oman ruoan ekologisuutta ja luonnonmukaisuutta. Kaupunkiviljellessä tiedät tasan tarkkaan, mistä ruokasi tulee. Lisäksi pääset upottamaan sormesi multaan ja nauttimaan ulkoilmasta. Saatat kohdata muitakin samanhenkisiä viljelijöitä, mikäli hyvin käy. Monella kaupungilla on jaossa palstamaata pientä vuokraa vastaan. Palstaviljelyä harrastan minäkin, pihaton ja parvekkeeton kerrostaloasuja. Parvekkeen omistavat kerrostaloasujat voivat tietysti kasvattaa omalla parvekkeella yrttejä ja vihanneksia. Ja omalta taloyhtiöltään voi tiedustella mahdollisuutta yhteisölliseen laariviljelyyn kerrostalon pihalla. Kattava tietopaketti kaupunkiviljelystä löytyy täältä. Parhaimmillaan kaupunkiviljely on mukava ja terveellinen harrastus, josta saa vielä päälle päätteeksi puhdasta lähiruokaa pöytään pikkurahalla. 

Siemenpommeja saa ostettua ihan
valmispakkauksissakin (kuva ruohonjuuri.fi).
Iltapäivän toisena pääpuheenaiheena oli sissiviljely. Maailmalla Guerrilla Gardening-nimellä jo vuosikymmeniä esiintynyt ilmiö on viimein rantautumassa Suomeenkin. Sissiviljelyn voisi rinnastaa neulegraffitiharrastukseen. Ideana on, että rumat joutomaat ja tienpientareet vallataan ja niille istutetaan kauniita kukkia, joista ohikulkijat pääsevät vapaasti nauttimaan. Paikoin sissiviljelijät ovat ottaneet haltuunsa isompiakin maa-alueita ja perustaneet hyötykasvipuutarhoja. Sissiviljelyssä on kuitenkin riskinsä, varsinkin ruokakasveja kasvatellessa, joten ehkä yhteisöllinen kaupunkiviljely luvan kanssa soveltuu tähän tarkoituksene paremmin. Sissi-istutuksia voi kuitenkin kuka tahansa tehdä kotikaupunkinsa ojanpientareita ja vastaavia piristämään vaikkapa kylvämällä siemenpommeja. Laitetaan urbaani betoniviidakko kukkimaan!


-Lily

P.S. Jyväskylän alueen kaupunkiviljelystä kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan sähköpostilistalle tai mikäli aihepiiri kiinnostaa, mutta aikaa aktiiviseen toimintaan ei riitä, tilata uutiskirjeen. Tilaaminen tapahtuu vaivattomasti tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti