keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Aamuhetki

Mikä olisi nautinnollisempaa kuin rauhallinen sunnuntaiaamu? Sängystä voi nousta auringon kutitellessa kasvoja, venyttelyyn voi käyttää nautinnollisen tovin ja istahtaa lopulta sohvannurkkaan syömään herkullista ja kiireetöntä aamupalaa. Me päätimme miehen kanssa viime sunnuntaina pitää lokoisan aamuisan ateriahetken. Minä leivoin karpalosämpylöitä viime syksyn mehustamisesta ylijääneistä karpaloperskeistä, jotka oli kuivattu (ne voi muuten myös pakastaakin vallan mainiosti myöhempää käyttöä varten), mies taiteili meille salaattia ja lisäksi teimme yhdessä pikaisen marjasurvoksen.


Karpalosämpylät

5 dl neste
50 g tuorehiiva tai 1 pss kuivahiiva
1 tl suola
2 tl hunaja
2 dl karpalo
2 dl lese (itselläni vehnä)
1 dl öljy
n. 10 dl jauho

Lämmitä neste hiivan vaatimaan lämpötilaan ja sekoita hiiva nesteeseen. Lisää suola ja hunaja. Sekoita seuraavaksi joukkoon leseet, osa jauhoista ja karpalot. Minä käytin kuivatettuja karpaloperskeitä, joten ne olivat lionneet jo tovin verran lämpimässä vedessä. Kun ne olivat hieman pehmenneet, sekoitin ne mukaan. Loput jauhot ja öljyn sekoitin vuorotellen taikinaan. Jauhojen määrä on arvio, koska en käytännössä koskaan mittaa käyttämääni jauhomäärää sämpylä- ja leipätaikinoissa, vaan arvioin määrän sen perusteella, miltä taikina käteen tuntuu. Lisää siis jauhoja sen verran, että taikina on edelleen pehmeää ja kosteaa, muttei suoranaisesti tartu enää käteen.

Paistaminen noin 200 asteessa 15 minuuttia. Uunissa kannattaa pitää pohjalla vesikippoa, jotta sämpylöiden kuoresta tulee rapeampi.

Marjasurvos

3 dl mansikka
3 dl mustikka
1,5 dl punaviinimarja
hedelmäsokeria maun mukaan

Pakastemarjoja sulateltiin hetki mikrossa. Tämän jälkeen ne vedettiin sauvasekoittimella sileiksi ja pahinta punaherukan kirpeyttä taittamaan mukaan lisättiin ripaus hedelmäsokeria. Valmista, hitusen jäähileistä ja herkullista!

Miksei aina voi olla sunnuntai?

-Annukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti