lauantai 19. toukokuuta 2012

Keitoksia

Ennen kaikkia lupaamiani postauksia päätinkin kiilata pikaisesti väliin ja tehdä pienen raportin kevään ensimmäisistä värikokeiluista. Keräsimme Lilyn kanssa viime vuonna loppukesästä korpipaatsaman kuorta talteen ja pari viikkoa sitten pakkasin noin puolet kuorista lasipurkkiin, jonka täytin kuumalla vedellä. Sekoitus sai muhia kaikessa rauhassa reissujeni ajan ja eilen keittelin sen liemeksi asti. Jaoin liemen summittaisesti kolmeen osaan: yhden osan annoin olla, yhdestä tein reilusti hapanta ja kolmannesta reilusti emäksistä.

Vasemmalta oikealle: emäksinen, hapan ja tavallinen liemi.

Lankana oli viime syksynä valmiiksi alunalla puretettu Röykkälän lammastilan luomuvillalanka. Jaoin yhden noin 100 gramman vyyhdin kolmeen osaan ja annoin jokaisen kokeiluvyyhdin porista omassa liemessään tunnin ajan. Lopputuloksena oli kolme selkeästi erisävyistä lankaa. Suosittelenkin kokeilemaan värjäyksissään myös sitä, miten liemen pH vaikuttaa värjäystulokseen. Minulla ainakin oli tavattoman mielenkiintoista ja kiehtovaa odotella lankojen jäähtymistä ja huuhtelua, jotta pääsin näkemään miltä paatsamalangat näyttivät lopullisessa loistossaan. Pidin kovasti lopputuloksesta ja värisävyjen vaihteluista. Minulla onkin jo mielessäni parikin neuleprojektia, johon nämä langat voisin kuluttaa hauskana raitaneuleena.

-Annukka

2 kommenttia:

  1. Kauniita keltaisen sävyjä. Pistän komentin tälle puolen, koska toiseen blogiisi en voi pistää komentteja. Onnittelut tutkinnosta!

    VastaaPoista
  2. Tuulikki, kiitokset onnitteluista! Lankoihin olen myös kovin tyytyväinen ja nyt syyhyttäisi päästä kokeilemaan montaa muutakin värjäystä.

    Näköjään olin oman blogini puolella onnistunut sotkemaan kommentoinnin asetukset. Tarkoituksenani oli kokeilla vaihteeksi, onnistuisiko kommentoinnin salliminen ilman kirjaintunnistusta, onhan se vähän rasittava kiusankappale. Toisaalta uhkana on sitten se, että spammibotit jälleen blogin löytävät. Jotenkin IT:n ihmelapsena olin näköjään klikannut samalla kommentoinnin vain rekisteröityneille. Vika korjattu :) -Annukka

    VastaaPoista