keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kesäkuun menovinkit

Kesäkuu on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia ja hauskempia retkiä, tapahtumia ja juhlia. Niinpä päätin koota omalta osaltani muutamia vinkkejä siitä, minne kesäkuussa kannattaa askeleensa suunnata, niin Jyvässeudulla kuin muuallakin.

Kesälauantait  ja -sunnuntait, Sepänaukion kirpputori, Jyväskylä

Mikäli on kiertänyt Jyväskylän kirpputoreja antaumuksella talven, tarjoaa Sepänaukio mukavaa vaihtelua kirpputorilla, joka toimii vain kesäisin. Aukiolla on kesäkaudella toukokuun puolivälistä aina elokuun loppuun asti lauantaisin ja sunnuntaisin kirpputori kello 8:00-16:00. Myynnistä löytää kaikenlaista niin aikuisille kuin lapsillekin. Toiminnasta vastaavat Jyväskylän partiolaiset.

Mikäli mielii viedä omia tavaroitaan myyntiin, alue soveltuu siihen mainiosti. Hinnat eivät päätä huimaa (Myyntipaikat 3 tai 5 euroa per päivä koosta riippuen), mutta paikkoja ei voi myöskään varata etukäteen. Kannattaakin olla ajoissa liikkeellä.

Kirpputori sijaitsee lähellä keskustaa, joten sinne on helppo etenkin keskustassa majoittuvan matkailijan suunnata. Konkarikävijöiden mukaan tavara liikkuu vinhaa vauhtia ja liikkeellä kannattaa olla jo aikaisin, mikäli mielii tehdä parhaat löydöt. Väkeä kirpputori kun tuntuu vetävän puoleensa paljonkin. Hinnoista myös voi usein vielä neuvotella myyjän kanssa. Muista varata käteistä rahaa!

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin sivuilta.

12.6. Kankaan puutarhan Kyläjuhlat, JyväskyläOlemme seuranneet aina Kaupunkiviljelypäivästä lähtien Kankaan puutarhan tapahtumia ja edistymistä. Talkoovoimin alueelle nousikin komeita viljelylavoja ja toiminta on päässyt käyntiin. Mukana on ollut väkeä vauvasta vaariin, joten kaupunkiviljelyn yksi tärkeimmistä ajatuksista, yhteisöllisyys, on toteutunut mainiosti.

Nyt Kankaan puutarha avaa ovensa myös muille ja tarjoaa kaikille uteliaille mahdollisuuden tutustua kaupunkiviljelyn saloihin. Mukaan voikin lähteä siis yksin, kavereidensa kanssa tai vaikkapa koko perheen voimin. Paikan päällä on mahdollisuus tutustua myös Jyväskylän alueen lähiruokapiiri Mukulaarin toimintaan, saada vinkkejä kaupunkiviljelyyn omalla alueellaan ja nauttia esimerkiksi grilliruoasta ja vohvelikahvilan tarjonnasta. Myös me olemme paikalla Lilyn voimin - tiedossa on esittelyä etenkin pihan ja puutarhan rikkakasveista ja niiden hyödyntämisestä ruokana.

Lisätietoja tapahtumasta:
kankaanpuutarha@gmail.com
Laura Browne, 045 3525 970

17.6. Luonnonkukkien päivä, koko maa

Luonnonkukkien päivä on yhteispohjoismainen tapahtuma, jonka tavoitteena on lisätä kasvituntemusta ja -harrastusta. Päivää järjestämässä ovat mm. Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF ja Luontoliitto. Luonnonkukkien päivänä järjestetäänkin ympäri Suomea yli 100 opastettua retkeä. Retket ovat kestoltaan 2-3 tuntia, ne ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, jollei niin erikseen mainita. Opastukset pääosin suomeksi.Täältä voi tarkastaa, sattuuko lähialueelle päivänä opastettua retkeä. Jyväskylässä retki järjestetään Tourujoen luonnonsuojelualueella, joten tarjolla on upeita maisemia jokiuomassa. Mikäli alueella ei ole käynyt aiemmin, kannattaa retkelle lähteä jo pelkästään ainutlaatuisen luontopolun vuoksi. Meidän on tarkoitus ottaa osaa Luonnonkukkapäivään Lilyn kanssa ja käydä ihmettelemässä, onko luontopolku muuttunut sitten viime näkemän ja millaista lajistoa se oikein tarjoaakaan.

Taulun kartanon kesäkurssit (19.6 ja 27.-28.6), Toivakka

Villikataja järjestää kesän mittaan yhteistyössä Taulun kartanon kanssa kursseja niin villiyrteistä kuin lankavärjäyksestäkin. Luomumatkailuliiton jäsenenä toimivan kartano tarjoaa upeat puitteet rentoutumiselle, lomailulle ja uuden oppimiselle. Kartano sijaitsee Toivakan Kankaisten kylällä Keski-Suomessa, noin 30 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Paikalle kannattaakin suunnata niin kaukaa kuin läheltäkin, me kulutimme viime syksynä Lilyn kanssa pitkän hartaan tovin ihastelemalla niin kartanon puutarhaa kuin tolkuttoman upeaa maalaiskylpylääkin. Jo tuolloin kihisimme koko paluumatkan sitä, miten upeaa olisi päästä kokkailemaan kartanon ruokasaliin villiyrttiruokia tai järjestää rentouttavaa saunailtaa itsetehdyn luonnonkosmetiikan parissa rantasaunalla. Nyt pitkän talven kestänyt suunnittelu palkittiin ja toiveistamme tulee totta. Olemmekin olleet tavattoman innoissamme kursseista ja odotammekin jo kesäkuuta ja ensimmäistä kurssia malttamattomina.19.6 Herkkuja luonnonyrteistä
27.-28.6 Mitä kaikkea hyvää Suomen luonnosta
3.7 Lankojen kasvivärjäys
12.-13.7 Hyvinvointia ja rentoutusta luonnosta

Kurssien esite löytyy täältä. Paketeista voi tiedustella tai varauksia tehdä Taulun kartanon kautta (044 088 4590)/myynti[at]taulunkartano.fi Ohjelmasta ja sen sisällöstä puolestaan osaamme kertoa parhaiten me Lilyn kanssa.

Tällaisissa merkeissä siis me odottelemme kesäkuuta. Vinkatkaa ihmeessä omista suosikkitapahtumistanne etenkin Jyväskylän alueella, liian moni tapahtuma livahtaa ainakin itseltä ohi silkkaa tiedonpuutetta.

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti