tiistai 12. kesäkuuta 2012

Aten marja-aitta, Vavesaaren tila ja Tuomiojan tarha

Vielä loput kolme lupailemaani tilavierailua toukokuun kurssiviikoilta. Kävimme vierailemassa aiemmin esiteltyjen Heikkilän yrttitilan ja Ollinmäen viinitilan lisäksi myös Aten Marja-aitassa, Vavesaaren tilalla ja Tuomiojan tarhalla. Kohteet olivat keskenään kovin erilaisia, mutta tarjosivat yhdessä mielenkiintoisen kokonaisuuden.

Aten Marja-aitta

Aten Marja-aitan tilat ovat siirtyneet tänä keväänä Puumalasta Hirvensalmelle, Uutelan risteykseen. Kävimme kurssin kera paikalla ihmettelemässä myymälää ja toimitiloja. Myymälä oli viimeistä silausta vaille valmis ja saapuessamme hintoja siirrettiin vielä koneille. Lisäksi leppoisa henkilökunta pohti mahdollisuutta avata pieni kahvila samoihin tiloihin. Kannatimme ajatusta lämpimästi, tarjoaisihan se etenkin pidempää matkaa tekeville mahdollisuuden hengähtää ja samalla tutustua myymälään. Myymälän valikoimat eivät rajoitu pelkästään Marja-aitan omiin tuotteisiin, vaan tarjolla on myös maakunnan muiden lähiruokavalmistajien tuotteita (kuten vaikkapa aiemmin mainitun Heikkilän tilan sekä Vavesaaren tilan). Valikoima olikin laaja ja kauniisti näytteille aseteltu.

Myymälä on avoinna maanantaista lauantaihin. Mehuja on myös tarjolla ympäri Suomea eri jälleenmyyjien valikoimissa (esimerkiksi osa Sokoksista, Lidl, Prismat ja Citymarketit pitävät vaihtelevia valikoimia marja-aitan mehuja hyllyissään).

Myymälän mehuhylly houkutuksineen
Marja-aitta valmistaa pääasiallisesti mehuja. Mehu saadaan marjoista puristamalla eli mukaan ei ole lisätty vettä. Yleensä mehuja saa täysin sokeroimattomina sekä kevyesti sokeroituina versioina, hieman marjasta riippuen. Me pääsimme tutustumaan niin mehujen varastointi- kuin valmistustiloihinkin ja olikin mielenkiintoista päästä näkemään, missä ja miten mehut oikein pulloon asti päätyvät. Lisäksi pääsimme maistelemaan lopputuotteita, mistä oli suurta apua myymälän viekoittelevan mehuhyllyn äärelle lopulta päästessä.


Minun mukaani tarttui avajaistarjousten siivittämänä niin makumehua (vadelma, mustaherukka, punaherukka) kuin mansikka-, variksenmarja- ja tyrnimehuakin. Minun sekä puoliskoni suosikiksi nousi miltei heti voimakas tyrnimehu, jota nautiskelimme laimentamattomana pieninä shotteina. Tämän perään etenkin mies jäi haikailemaan ja tätä tulemme varmasti hankkimaan jatkossakin lisää. Vähiten mehuista pidin itse variksenmarjamehusta, vaikka huonekavereitani Mikkelissä marjan miedon makea maku miellytti kovastikin. Omaan makuuni variksenmarja oli kuitenkin liian mitätön ja olisi kaivannut kaverikseen jotakin voimakkaampaa ja hapokkaampaa marjaa. Mehu ei suoranaisesti ollut pahaa, mutta voimakkaampien kumppaneidensa joukossa se tuntui hukkuvan. Maku oli kaikissa mehuissa hyvä ja ero kaupan perusmehuihin verrattuna selkeä. Täysmehupitoisuuden vaihdellessa sokeroimattomien mehujen 90 prosentista aina sokeroimattomien 100 prosenttiin, marjojen oma maku oli voimakas ja täyteläinen. Näitä tulee varmasti ostettua jatkossakin.

Aten Marja-aitta ostaa myös ymmärtääkseni tänäkin syksynä alueen poimijoilta (ja miksei kauempaakin matkaavilta) niin marjoja kuin sieniäkin. Kannattaakin siis olla yhteyksissä, mikäli ylimääräiset poimintatulot syksyn koittaessa kiinnostavat.

Vavesaaren tila

Vavesaaren tila valmistaa niin erilaisia viljatuotteita, marmeladeja ja marjajauheita. Tila myy myös jalostuksen apuaineita, kuten pektiinia. Tätä kautta olenkin tilannut esimerkiksi kotikeittiössä marmeladimakeisia valmistaessani pektiinit. Vavesaari tarjoilee muiden tuotteidensa lisäksi myös majoituspalveluita. 

Terassia kahvilapöytineen, kukilla täytetty vanha puuvene... Pihamaa tulee vielä muuttumaan hurjasti!
Myös Vavesaarella on tapahtunut uudistuksia, joista merkittävin oli Hiliman puoti -nimisen myymälän avaaminen Kangasniemen keskustaan. Saavuimme paikalle juuri avajaisten kynnyksellä ja puodilla kävikin melkoinen vilske niin rakennusmiesten puuhastellessa. Nykyisin tilalla on myös pätevänoloiset verkkosivut, joiden kautta voi helposti tilata tuotteita kotiin.

Joimme saapuessamme kahvit ja maistelimme niin tilan omia marmeladimakeisia, marmeladeja kuin keksejäkin. Tämän jälkeen tutustuimme paikan tuotantotiloihin, joissa parhaillaankin pussitettiin valmiita marmeladimakeisia. Tila tekee moisia kuulema myös tilauksesta esimerkiksi hääjuhliin tai muihin vastaaviin.

Marmeladihylly kutsuvana

Myslihyllyt tarjouksineen
Itse kaappasin lähtiessä toveriksi yhden paketin luomutyrnimysliä. Se sisältää niin kaura-, vehnä-, ruis- ja ohrahiutaleita, sokeria, pellavarouhetta, tyrnijauhetta, hunajaa ja kehäkukkaa. Koska harvemmin varsinaista mysliä käytän, kokeilin tehdä paketin takapuolelta löytyvällä ohjeella myslisämpylöitä. Ensimmäinen taikina osoittautui hitusen kuivakkaaksi, mutta seuraavan kohdalla kokeilu onnistui paremmin (vaikka tunnustankin, että kummankin taikinan kohdalla puolitin paketin tarjoileman 1,5 dl öljyannoksen, joka tuntui melkoisen ronskilta määrältä 5 desin sämpylätaikinaan). Sämpylät toivatkin mukavaa vaihtelua leivontavalikoimaan, meidän taloudessamme kun leipää ja sämpylöitä tehdään itse usein useampi kerta viikossa.


Tuomiojan tarha

Tuomiojan tarha ei alunperin kuulunut kohdevalikoimaamme, mutta koska aikaa sattui olemaan, piipahdimme siellä viimeisenä ennen paluutamme koululle. Tuomiojan tarha tarjoilee niin erilaisia taimia, puutarhatuotteita kuin hunajaakin. Minulle paikka oli aivan uusi tuttavuus, joten odotin sitä mielenkiinnolla. Mielikuvani taimistoista oli huomattavasti karumpi kuin miksi todellisuus Tuomiojalla osoittautui. Pihapiirin ja koko paikan yleisolemukseen oli kiinnitetty huomiota ja saatoin kuvitella, millaiseen kukkaloistoon paikka herää kesän kunnolla koittaessa.

Kasvihuoneet pursuavat toinen toistaan kauniimpia kukkia
Itse taimistolla on suuri valikoima erilaisia taimia, joihin voi tutustua myös paikan verkkosivuilla. Osa taimista on tilan omaa taimituotantoa, osa muiden taimistojen tuotteita. Tarha palvelee asiakkaita kesäkaudella joka päivä.
Alueella sijaitsee varsinaisen taimiston lisäksi myös näytetarha, jossa voi ihastella erilaisia kasvi-istutuksia ja ottaa vinkkiä myös omaan kotipuutarhaan. Tarha tuottaa myös hunajaa, joten alueella onkin mehiläispesiä. Yksi näistä pesistä on valmistettu lasista. Läpinäkyvällä pesällä voikin käydä tarkkailemassa mehiläisten elämää lähemmin. Joka heinäkuussa tarhalla vietetään hunajaviikkoja, joiden aikana voi maistella hunajaa ja tutustua mehiläisten elämään tarkemmin.

Kesämyymälä odottamassa vielä puolivalmiina aurinkoisempia päiviä

Koska oma puutarhani rajoittuu tänä vuonna pelkkään parvekkeeseen, onnistuin hillitsemään itseni ostovimmalta. Muut seurueessa olevat löysivät sen sijaan erilaisia kesäkukkia, punakukkaisia mansikantaimia ja yrttejä. Koettaessani väistellä taimien houkutuksia, päätin käydä kurkistamassa myös paikan lahjapuotiin sekä tutustumassa näytetarhaan.Lahjakka-myymälän valikoimaa: kynttilöitä ja erilaisia lahjatavaroita
Lahjakaksi nimetyssä myymälässä oli tarjolla laaja valikoima erilaisia lahjatavaroita, vaikka painopiste olikin selkeästi kynttilöillä. Pienen ja tunnelmallisen puodin hyllyjä tutkimassa olisi vierähtänyt pidempikin tovi, mutta kiireinen aikataulumme pakotti minut kiirehtimään näytetarhaan vielä ennen lähtöämme. Se sijaitsi aivan myymälän vieressä ja tarjoilikin laajan kokonaisuuden erilaisia kasveja ja kukkaryhmiä. Tarha oli toukokuun puolella vielä hieman onnettomassa kunnossa talven jäljiltä, mutta veikkaan, että näillä nurkilla se on jo aivan täysin eri näköinen kuin muutama viikko sitten.

Taimia, taimia ja vielä lisää taimia

Tuomiojan tarha vaikuttikin mielenkiintoiselta kesäkohteelta, joka on parhaimmillaan vasta kasvukauden ehtiessä hieman pidemmälle. Puutarhanystävälle paikka tarjoilee laajan valikoiman niin perus- kuin erikoisempiakin taimia sekä puutarhanhoitoon liittyviä tarvikkeita. Vaikkei puutarhan kuokkiminen niin lähellä sydäntä olisikaan, tarhalla voi pelkästään käydä ihastelemassa kaunista ympäristöä sekä tutustua muihin tarhan tuotteisiin.

-Annukka

Aten marja-aitan kotisivut
Vavesaarentilan kotisivut
Tuomiojan tarhan kotisivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti