tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kerro se kukkasin

Luonnonkukkien päivä (17.6) vilahti lopulta ohitse itseltäni vieraita kestiten, enkä voinut ottaa osaa opastetulle retkelle. Kyseinen päivä osoittautui ainakin Jyvässeudulla myös valitettavan sateiseksi, joten toivottavasti Tourujoen retkelle uskaltautui säästä huolimatta väkeä. Nyt kuitenkin lenkkipolkuja tallatessa ja juhannustunnelmissa ollessani tulin kiinnittäneeksi erityishuomiota kukkiviin kasveihin. Ovatko nämä lähiluonnosta löytyvät kasvit tuttuja kukkivia vai eivät?

Tämä kasvi suosii kosteita paikkoja, kuten niittyjä, lehtoja ja ojanvarsia

Suomen kansalliskukkanakin tunnettu kaunokainen

Juhannuksena lähes kaikilla tienpientareilla kukkinut urbaaneista oloista hyötyvä sarjakukkainen


Myös monien marjakasvien kukinta on käynnissä

Etenkin ihmistoiminnan seuralaisena löytyvä kasvi
 
Hentoa vaaleanpunaista, purppuraa, valkoista... Vaihtelua tältä juhannuskukaksikin kutsutulta kasvilta löytyy

Soiden ja muiden kosteiden paikkoja kasvi

Kosteikoista suoraan rannoille. Tämä kaunotar kukki Haukkalanrannassa

Moni kaunis kasvi on myrkyllinen, kuten tämä valkeakukkainen

Varsinaisesti retkeni tarkoitus oli kuvata myrkkykasveja ja niiden tuntomerkkejä oppimateriaalejani varten, mutta kun samalla tielleni osui niin monia kauniita kukkivia kasveja (joista osa tosin myrkyllisiä), etten voinut olla kuvaamatta näitä. Toivottavasti kasvit olivat entuudestaan tuttuja tai mikäli eivät, opit jotakin uutta kuvien parissa.
Kannattaa suunnata ulos avoimin silmin ja ihastella tienpientareita ja rantoja, sillä monien luonnonkasvien kukinta on juuri nyt upeimmillaan. Yllättävän usein kuljemme tuttuja reittejä laput silmillämme, emmekä tajua todella katsoa kauneutta ympärillämme.

-Annukka

Kukkakasvit ylhäältä alas lukien: ojakellukka, kielo, koiranputki, puolukka, rönsyleinikki, metsäkurjenpolvi, raate, kurjenmiekka ja vehka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti