maanantai 18. kesäkuuta 2012

Koivunlehtiä patonkiin

Vuohenputkipiirakka odottelemassa ruokailijoita
Ystävättäreni Laura tuli Helsingistä käymään muutaman päivän ajaksi. Tarkoituksenamme oli kaiken muun puuhastelun ohella kokeilla, miten yrtit sopivatkaan keittiökäyttöön. Niinpä päiväohjelmaan oli lisätty niin keruuretkeä kuin viihtymistä kyökinkin puolella. Ruokalistalle kuului vuohenputkipiirakkaa, koivupatonkia, horsmakeittoa, kuusenkerkkäleivoksia ja kerkkäsiirappia. Piirakkaa tehtiin hyvin samantapaisella reseptillä, jonka Lily aiemmin julkaisi. Sen sijaan koivupatonkien ohjetta ei blogissa ole julkaistu, joten ajattelin esitellä tällä kertaa miten tuon tutun pihapuun lehdet muuntautuvatkaan patongeiksi.


Koivupatongit


4 dl maitoa tai vettä
50 g tuoretta hiivaa
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja
tuoreita tai kuivattuja koivunlehtiä (meillä tuoreita, määränä noin 1,5-2 dl)
oliiviöljyä
juustoraastetta
suolaa


Hiiva liotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Mukaan lisätään suola ja koivunlehdet silputtuna. Nuoret koivunlehdet antavat voimakkaimman maun, mutta myös vanhempia yksilöitä voi käyttää. Leivontaan voi käyttää niin tuoreita kuin kuivattujakin lehtiä.
Taikinaan alustetaan jauhot ja öljy. Annetaan kohota. Jaetaan taikina 3-4 osaan, jotka kukin kaulitaan levyksi. Levyjen päälle ripotellaan juustoraastetta maun mukaan ja rullataan levy patongiksi. Pötköt nostellaan leivinpaperille ja kohotetaan vielä ennen uuniin työntämistä. Paistaminen 225 asteessa, noin vartin ajan. Patongit maistuivat hyvältä sellaisenaan ilman mitään levitteitä ja olivat oikein sopiva särvin samaan aikaan valmistuneelle horsmakeitolle.


Koivupatongit tai koivuhalot, kuten Laura ne pian nimesi

Näissä kesäisissä merkeissä siis eteenpäin! Iloisia yrttikokkailuja!

-Annukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti