sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Kyläjuhla Kankaalla

Villikatajan piste sijaitsi heti kyläjuhlien kahvilateltan vieressä. Teltasta leijaili
koko juhlan ajan maukkaat tuoksut ja asiakkaita riitti jonoksi asti.

Tänään vietettiin kyläjuhlaa Kankaan puutarhalla. Samaan aikaan muukin tehdasalue oli avoinna yleisölle ja paikan päälle oli  Matkakeskukselta ilmainen lättähattujunakuljetus. Itse en valitettavasti päässyt junan kyytiin, sillä saavuin Kankaan puutarhalle pyöräillen toiselta suunnalta. Tehtaan avoimet ovet ovat kuitenkin ohjelmineen kiinnostaneet yleisöä ainakin Keskisuomalaisen mukaan. Jotain väkimäärästä voi päätellä siitäkin, että kyläjuhlillakin oli lähes koko nelituntisen keston ajan vilkasta ja Villikatajan pisteelläkin oli jatkuvasti juhlaväkeä jutustelemassa. 

Kankaan puutarhan viljelylaareja.
Kankaan puutarhalle oli noussut edustava laariviljelmä, jossa kasvoi jo monia reippaita taimia. Kyläjuhlan ajaksi paikan päälle olivat saapuneet muun muassa lähiruokapiiri Mukulaari, upeita designkoruja tekevä Mariel Design sekä Villikatajan toisella puolella majaansa pitävä Jyväskylän Pyöräilyseura. Tunnelma kyläjuhlilla oli välitön ja lämmin ja toi mieleen keskieurooppalaiset markkinat, kyläjuhlat ja muut mukavat pikkutapahtumat. 

Villikataja edusti siis puolikkaalla kokoonpanolla kyläjuhlilla, eli allekirjoittanut oli mukana. Alun perin ideana oli pitää pieni tietoisku villiyrteistä ja sen jälkeen lähteä pienelle keruuretkelle lähimaastoon. Päivä kuitenkin valkeni sateisena ja vielä puutarhalle saapuessa sateli, joten keruuretkelle ei ollut parhaat mahdolliset olosuhteet. Hetken asiaa pohdittuani päädyin perustamaan pienoisvilliyrttinäyttelyn pihapiiristä löytyvistä villiyrteistä. Niitä kun oli ihan puutarha-alueen välittömässä läheisyydessäkin kiitettävän runsaasti niin laji- kuin lukumääränkin suhteen.

Improvisoitu villiyrttinäyttely: onneksi mukana oli kynä ja papereita ja
paikan päältä löytyi pöytä, tuolit  sekä esittelyastiat.
Niin, ja tietysti itse näyttelyn tähdet, eli villiyrtit.

Mietin näyttelyä perustaessani, että riittääköhän paikan päälle kiinnostuneita neljäksi tunniksi, mutta huoli oli turha. Koko kyläjuhla meni mukavasti villiyrttejä esitellessä ja niistä keskustellessa niin, etten ehtinyt edes tutustua muihin esittelijöihin (tai varsinkaan houkuttelevaan vohvelin- ja makkarantuoksuiseen kahvilaan). Villiyrttiesittelyssä kyläjuhlijat pääsivät testailemaan tunnistustaitojaan tai tutustumaan itselleen vieraisiin kasveihin suosiolla nimikylteistä lunttaamalla. Pisteellä käytiin myös vilkasta keskustelua villiyrttien käyttömahdollisuuksista vaihdeltiin reseptejä puolin ja toisin. Itseäni jäivät kiinnostamaan erityisesti hiostettu koivunlehtihauduke sekä voikukkaviini, -likööri ja -siirappi. Näitä pitänee testailla!

Juhlien loppupuolella aurinkokin tuli esiin.
Kaiken kaikkiaan kyläjuhlat olivat oikein mukava kokemus, kiitos paljon osallistuneille sekä Villikatajan pisteellä piipahtaneille juhlavieraille!

P.S. Näyttelypöydän äärellä käytiin myös keskustelua toisen yrttikävelyn järjestämisestä toukokuisen jatkoksi. Seurailkaa Tulevia kursseja ja Villikatajan Facebook-sivua, tiedotamme molemmissa ajankohtaisista tapahtumista. Ja muistakaa, että villiyrttien paras keruukausi on parhaillaan menossa. 

-Lily

2 kommenttia:

 1. Moi,
  lupasin eilen kyläjuhlissa jättää tänne puumerkin blogistani.. Ehkäpä nähdään yrttikurssin merkeissä myöhemmin..

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Kiitos kommentistasi, oikein kivaa että kävit piipahtamassa. Ja mahtava blogi sinulla, täynnä upeita kuvia ja herkullisia reseptejä!

  Tervetuloa tosiaan tutustumaan tarkemmin luonnonyrtteihin, mikäli kurssille tai yrttikävelylle pääset. :-)

  VastaaPoista