torstai 7. kesäkuuta 2012

Latvialaista luonnonkosmetiikkaa

Olin Latviassa viime kuussa viikon ajan ja ohjelmaan kuului myös ostoksilla käynti. Kuten joskus aiemmin pohdiskelin suhdettani omistamiseen ja tavarapaljouteen, olen koettanut opetella siihen, etten osta kuin sen mitä välttämättä tarvitsen. Matkalla minua houkuttelivatkin etenkin monet sisustusliikkeet kauniine koriste-esineineen, mutta pysyin tiukkana (Tosin sorruin ottamaan muutamasta kauneimmasta ihanuudesta valokuvat, jotta voisin jatkossakin huokailla niiden äärellä. Sen sijaan itse tavarat jäivät hyllyyn, joten taputin itseäni olalle onnistuneesta ikkunashoppailusta). Mukaani lähteneet tavarat olivat sen sijaan päivittäisiä käyttötavaroita. Niistä mielenkiintoisimpien joukkoon kuului ehdottomasti Madaran tutustumispakkaus A touch of magic.


Olen kosmetiikan suhteen hitusen ronkeli, johtuen ongelmaisesta ihostani. Kosmetologini on joskus ystävällisesti todennut, että ihoni hoitaminen lienee kotioloissa hitusen haastavaa. Voin yhtyä hänen sanoihinsa pontevasti nyökytellen. Ihoni on luonnostaan kuivahko ja minulla on atopia, joka pahimpina talvina on vaatinut todellista työtä pysyäkseen edes joten kuten kurissa. Lapsena etenkin ihoni suurin ongelma oli sen kuivuus ja herkkyys. Murrosiän myötä kuivuus helpotti hieman, mutta sain tilalle vaihdossa aknen. Jippii.
Vuosien varrella kasvojeni iho etenkin on tuottanut päänvaivaa ollen milloin pintakuiva, milloin herkkä ja nyt viimeisimpänä kuivahko sekaiho, jossa esiintyy jonkin verran epäpuhtauksia. Ai niin, mainitsinhan, että kärsin myös couperosasta? Välillä olenkin ollut hieman solmussa sen suhteen, mitä ihoni ongelmaa minun kannattaa milloinkin ensisijaisesti hoitaa. Tästä syystä myös luonnonkosmetiikkaan siirryttäessä tuotteiden testaaminen ja omalle iholle sopivien juttujen löytäminen on sujunut hitaanlaisesti. Toivoinkin, että Madaralta saattaisin löytää joitakin tuotteita aiempien tuotteiden tueksi.

Madarahan on siis latvialainen kosmetiikkavalmistaja, jonka tuotteet on ECOCERT-sertifioitu (Kirjoittelen myöhemmin laajemmin kosmetiikan sertifikaateista kuten lupasin).  Raaka-aineita tuotteisiin tuodaan nimenomaan latvialaisesta luonnosta ja erilaiset öljyt ja kasviuutteet näyttelevät tuotesarjan pääosia. Koska omassa kaapissa luonnonkosmetiikka ja vähemmän kemikaaleja sisältävät tuotteet ovat vanhojen pakkausten tyhjentyessä vallanneet lisää alaa, olin jo etukäteen päättänyt hakeutua Madaran myymälään tutkiskelemaan paikan päälle sarjan tuotteita.

Madaran myymälä löytyi loppujen lopuksi Riian vanhan kaupungin laitamilta helposti. Liiketila oli yllättävän pieni, mutta henkilökunta todella avuliasta ja ystävällistä.
Alunperin ihastuin liikkeessä pyöriessäni sarjan käsivoiteeseen. Sen tuoksu oli todella mieto, se imeytyi nopeasti ja tuntui hyvältä iholla. Hetken tuotteita pyöriteltyäni huomasin, että A touch of magic -kokeilupakkaus oli hinnaltaan samaa luokkaa pelkän käsivoiteen kanssa ja saisin samalla kokeiluuni sarjan yövoiteen sekä huulirasvan. Ostopäätös oli nopeasti tehty, etenkin kun Madaran tuotteiden hinnat olivat korkeintaan noin 50-75 % siitä, mitä ne maksavat Suomessa.

Käsivoiteen vaikuttavina tehoaineina on kaakaovoita, auringonkukkaöljyä, luumunkiviöljyä, lehmuksenkukkaa, kvittenia, persiljaa, karpaloa, kehäkukkaa ja kamomillaa. Tuote oli kevyt koostumukseltaan ja se imeytyi nopeasti. Yleensä tämän tyyppiset tuotteet ovat liian kevyitä kosteuttamaan kunnolla, mutta ainakin minun atopiaan taipuvaiset ja ympäri vuoden rutikuivat käteni se kosteutti tehokkaasti ja pitkävaikutteisesti. Ainoana miinuksena tuotteessa oli sen tuoksu. Se mikä liikkeessä testeriä nuuhkiessa tuntui miedolta ja lähes hajuttomalta, muuttui merkillisesti kotona kokeiltaessa huomattavan voimakkaammaksi ja lähes makean marsipaanimaiseksi. Minun nenääni tämä oli ehdottomasti liian voimakas ja erikoinen tuoksu. Tehonsa takia rasva on ollut kuitenkin käytössä, mutta epäilen, etten ostaisi itse enää toista tilalle tuoksun takia.
Hajusteallerginen ystävättäreni, joka osti samanlaisen paketin, totesi taas pakkauksesta suosikikseen nousseen juurikin käsirasvan. Se toimi myös hänen ihollaan tehokkaana kosteuttajana ja hän mainitsi yhdeksi lempiasiakseen juurikin tuotteen tuoksun. Kannattaa siis käydä nuuhkimassa tuotetta etukäteen kaupassa, mikäli vain mahdollista. Selvästikin tämä on niitä tuoksuja, jotka jakavat kansaa kahtia.

Vasemmalta oikealle: käsivoide, etualalla yövoide ja viimeisenä huulirasva.
Uudistava huulihoide oli tuubiin pakattu, lähes läpikuultava ohut geeli. Vaikuttavien aineiden joukosta löytyivät auringonkukkaöljy, auringonkukan siementen vaha, nokkonen, ruusunmarja, ohranjyvä ja avokadoöljy. Tuoksu oli vaatimaton, lievästi yrttimäinen. Tuote oli huulille levitettäessä kevyt ja näytti huulikiiltomaiselta. Rasva ei tuntunut niinkään imeytyvän, vaan huulikiiltomainen pinta jäi näkyviin useammaksi tunniksi. Tuote toimi hyvin perustuotteena huulilla, mutta varsinaiseksi kosteuttajaksi siitä ei minulla ollut. Omat huuleni kun kuivuvat herkästi aina halkeilemiseen asti ja huonona päivänä tämä huulirasva tuntui vain jäävän huulien pinnalle kosteuttamatta lainkaan. Itselläni huulirasva onkin jäänyt käsilaukun sivutaskuun pyörimään kakkoshuulirasvaksi. En usko, että hankkisin tilalle uuden samanlaisen. En tiedä olisiko sarjan pehmentävä huulihoide ollut enemmän omalle iholleni sopiva tuote uudistavan sijasta.

Oma suosikkini pakkauksesta oli uudistava yövoide. Sen vaikuttavien aineiden listalta löytyivät niin avokadoöljy, ruusu, kaakaovoi, tyrni, tomaatti, ohranjyvä, merilevä, humala, piharatamo, kehäkukka ja kamomilla. Tuoksu voiteessa oli hyvin mieto ja lievästi yrttinen. Tuoksu hävisi myös hyvin pian voiteen levittämisen jälkeen, joten käytännössä tämä tuntui lähes hajuttomalta. Voide oli kevyt levittää ja koostumukseltaan ohutta. Silti se kosteutti ihoa hyvin ja aamulla kasvot tuntuivat pehmeiltä.

Kaiken kaikkiaan Madaran tuotteet jättivät testissä positiivisen olon, vaikka kaikilta ominaisuuksiltaan ne eivät osoittautuneetkaan omassa käytössä sopiviksi. A touch of magic -paketin paras tuttavuus oli minulle ehdottomasti sarjan yövoide, jonka voisin kuvitella hankkivani jatkossakin omaa hyllyä täydentämään.
Ystävättäreni puolestaan hehkutti oman pakettinsa maasta taivaisiin ja totesi tuotteiden olevan paitsi hänen ihollaan täydellisesti toimivia ja kosteuttavia, myös tuoksuiltaan sellaisia, että hän voi niitä käyttää. Hajusteallergian takia kun monet synteettisistä ainesosista valmistetut tuotteet ovat jääneet kaupan hyllyyn.

Huomasin myös tätä artikkelia varten Madaran sivuilla pyöriessäni, että Madaran nettikaupassa on parhaillaan menossa jonkinlainen ale ja useat tuotteet löytyvät alennettuun hintaan. Mikäli siis Madara on vanha luottotuttusi tai tahtoisit siihen tutustua, nyt moinen on mahdollista hieman huokeampaan hintaan kuin tavallisesti. Esimerkiksi juurikin tämä testailemani pakkaus maksaa normaalisti 24,90 euroa, mutta on nyt tarjouksessa 15 eurolla.

Onko teillä muilla kokemuksia Madaran tuotteista?


-Annukka


Madaran kotisivut suomeksi

PS. Jälleen reunahuomautuksena: Kaikki postauksessa mainitut tuotteet on itse hankittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti