tiistai 5. kesäkuuta 2012

Maailman ympäristöpäivä

(kuva Wikimedia Commons)

Tänään 5.6. on vietetty Maailman ympäristöpäivää. Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 1972 julistama vuosittainen teemapäivä täyttää nyt 40 vuotta. Vuoden 2012 teemana on Vihreä talous. Näinä talouskriisien, taantuman ja laman aikoina YK haluaa teemapäivällä muistuttaa ihmisiä nykyisen kaltaisen talouselämän ympäristovaikutuksista; niin ympäröivään luontoon kuin meihin ihmisiinkin kohdistuvista. Samalla teemapäivä herättelee miettimään sitä, että kokonaisvaltaisesti luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin huomioiva talouselämä voisi olla tulevaisuuden ratkaisu. Ottamalla huomioon luonnon hyvinvointi hiilipäästöt minimoimalla ja tehostamalla resurssien käyttöä voi ympäristömme paremmin, ja rajalliset resurssit riittävät kenties tulevillekin polville. Samalla talouselämässä tulisi ottaa huomioon myös työnteon ja työelämän sosiaaliset vaikutukset yhteiskunnalle. Korkeampi työllisyysaste kun usein näkyy vakaampana yhteiskuntana ja onnellisempina ihmisinä.

Päivän teema sai minut miettimään viime syksyistä MTT:n järjestämää Biotalous -seminaaria, johon osallistuimme yhdessä Annukan kanssa. Selkeästi vihreämpi talous ja vihreämpi yhteiskunta ovat nyt varteenotettavia vaihtoehtoja, joita mietitään ilahduttavasti päättäjätasollakin. Uudenlaisten talous- ja yhteiskuntarakenteiden ja toimintatapojen kehittymisen hidasteina on kuitenkin monenlaisia haasteita. Ensinnäkin mielikuvat vihreästä taloudesta, biotaloudesta tai ekotaloudesta ovat kovin hajanaisia. Jokainen määrittelee käsitteitä omalla tavallaan. Tästä oli syksyn seminaarissakin antoisat keskustelut.

Käsitteiden hajanaisuuden lisäksi myös toimijat ja päättäjät ovat hajanaisia ja huonosti verkostoituneita. Oikea käsi ei aina tiedä, mitä vasen tekee. Jotta näin suuret rakennemuutokset olisivat mahdollisia, tarvittaisiin hyviä verkostoja ja ennen kaikkea uudenlaista tapaa ajatella. Ekologisempien toimintatapojen taloudellista hyötyä tulisi korostaa ja tarjota uusinta tutkimustietoa aiheesta helposti ymmärrettävässä muodossa. Hupenevien luonnonvarojen keskellä kun pärjääkin tulevaisuudessa parhaiten ne toimijat, jotka eivät ole riippuvaisia loppuvasta raaka-aineesta, vaan ovat jo hyvissä ajoin ehtineet siirtyä toiminnassaan ja tuotannossaan kestävän kulutuksen mukaisiin ratkaisuihin.

Viime syksyinen biotalousseminaari toimi mielestäni hyvänä keskustelunavauksena eri alan toimijoiden, tuottajien, tutkijoiden ja kuluttajienkin kesken. Seminaarissa eri toimijat pääsivät kertomaan nykytilanteestaan, tutkimustuloksistaan, kehittämiskohteistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Samankaltaisia tapaamisia soisi järjestettävän useamminkin, kaikkien meidän vuoksi. Yhdessä voimme saavuttaa paremman, luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin huomioivan yhteiskunnan.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti