perjantai 29. kesäkuuta 2012

Sesonkiherkkujen aatelia

Tuoreita tomaatteja (kuva Wikimedia Commons).

Eräs kesäherkkujen parhaimmistosta on mielestäni tuore tomaatti. Suurimman osan vuodesta Suomessa saatavat tomaatit ovat valjua tuonti- tai kasvihuonetavaraa, mutta näin kesäisin tomaatit ovat herkullisimmillaan.

Tomaatti (Solanum lycopersicum) kuuluu monien muiden ravintokasvien kanssa koisokasvien (Solanaceae) laajaan heimoon. Muita sen syötäviä heimoveljiä ovat muun muassa peruna, munakoiso ja paprikat. Sukuun kuuluu myös päihde- ja nautintoainekasveja, kuten tupakka sekä Suomenkin luonnossa tavattavia hulluruohoja. Monet koisokasvin heimon edustajat ovat myrkyllisiä tai haitallisia. Itse asiassa myös tomaatin vihreissä versoissa on myrkyllisiä alkaloideja, joita ei kuitenkaan onneksi löydy itse herkullisen kypsistä marjoista, tomaateista.

Tomaatti on kotoisin Amerikan mantereelta, jossa sen villistä esi-isästä ovat nauttineet Perun intiaanit jo 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tomaattia onkin kutsuttu Euroopassa alkujaan Perun omenaksi. Perusta tomaatin viljely levisi Väli-Amerikkaan ja Meksikoon ja Eurooppaan sen toi Kolumbus löytäretkiltään. Aluksi tomaattiin suhtauduttiin epäluuloisesti ja sen ajateltiin syystäkin olevan myrkyllinen. Aluksi tomaattia kasvatettiinkin ainoastaan koristekasvina ja sen käyttö ravinnoksi alkoi vasta 1700-luvulla Espanjassa ja Italiassa. Suomeen tomaatti saapui 1800-luvun loppupuolella ja Närpiön tomaatinviljelyalueella sen kasvatus alkoi 1917. Tomaatin käyttö pysytteli kuitenkin melko vähäisenä aina ensimmäiseen maailmansotaan asti siihen yhdistettyjen ennakkoluulojen takia. Tämän jälkeen tomaatin voittokulku maailman keittiöissä lähti varsin nopeasti käyntiin, ja nykyisin tomaattia viljellään vihanneskasveista maailmanlaajuisesti eniten. Suuri osa maailman tomaattisadosta käytetään ketsupin valmistamiseen. Ensimmäiset ketsuppireseptit ovatkin jo 1800-luvulta, jolloin amerikkalais-englantilainen James Mease julkaisi reseptin kirjassaan 1812 ja lontoolainen William Kitchiner vähän myöhemmin vuonna 1816.  


Eri värisiä tomaatteja. Tuoreen tutkimuksen mukaan
kasvihuonetomaattien mauttomuutta selittää
virheellisen lajikkeen valinta. Kannattaa siis suosia eri
värisiä ja laikukkaita maatiaislajikkeita,
niin saa maukkaampaa (kuva Wikimedia Commons).


Paitsi herkullisuutensa, tomaattia kannattaa syödä myös sen lukuisten terveysvaikutusten takia. Tomaatissa on paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja kivennäisaineita. Tomaatin väriaineisiin, karotenoideihin, kuuluva lykopeeni on todettu monissa tutkimuksissa terveysvaikutteiseksi ainesosaksi. Sen on todettu muun muassa vähentävän sydaninfarktin ja aivohalvauksen riskiä sekä ehkäisevän eturauhassyöpää. Näin pastaruokien ja tomaattikastikkeiden ystävänä ilahduttava tieto on, että lykopeeni paitsi kestää hyvin kuumennusta, myös imeytyy elimistöön paremmin kypsennetyistä tomaateista. Monen muun vihanneksen terveysvaikutteisten ainesosien kun tiedetään kärsivän kuumennuksesta. Tomaattipohjaisia kastikkeita kannattaakin suosia ruoanlaitossa, ihan jo terveydenkin takia! Itse olen nyt tomaattiaikaan tehnyt tomaattisalsaa pakkaseen ja intouduin kokeilemaan uudenlaistakin tomaatinsäilöntäkeinoa: ketsupin tekoa! Omatekoisesta ketsupista tuli tämän Hesarin ohjeen sovelluksen myötä varsin herkullista, makeantulista kastiketta. Ketsupin valmistus oli sen verran yksinkertaista hommaa, että kokeilen varmasti vielä uudelleen tämän tomaattikauden aikana. Mielessä rupesi myös kutkuttelemaan jo erilaiset variaatiot, kuten keltainen ketsuppi ja (villi)yrttiketsuppi... 


Makean tulinen ketsuppi


1kg tuoreita, kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
1 punainen paprika
4 valkosipulin kynttä
2dl sokeria
1½dl omenaviinietikkaa
½dl balsamiviinietikkaa
1/4tl kanelia
1/4tl paprikajauhetta
cayennepippuria
mustapippuria
valkopippuria
neilikkaa
suolaa

Halkaise tomaatit ja poista kannat. Pilko kuutioiksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet, pilko. Kuori ja pilko samoin sipulit. Mittaa kattilaan sokeri ja etikat. Lämmitä, kunnes seos poreilee. Lisää varoen joukkoon kasvikset ja mausteita. Maustamisessa kannattaa tässä vaikeessa olla vielä melko varovainen, sillä keittömisne aikana ketsupista haihtuu nestettä ja maut voimistuvat. Keittele kasaan noin tunnin ajan, kunnes ketsupista on tullut mielestäsi kyllin sakean oloista. Soseuta huolellisesti. Tarkista vielä maku ja lisää tarpeen mukaan mausteita. Tölkitä desinfioituihin tölkkeihin ja säilytä viileässä. Ketsuppia voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
--


Omalla kohdallani ketsupinkeittelystä paisui kuin vahingoissa kesäinen hampurilaiskekkeri-ilta, jonne mukaan mahtui paitsi hampurilaisia itse tehtyillä pihveillä, kesän tuoreilla kasviksilla ja itse tehdyllä ketsupilla höystettynä, myös monta hyvää ystävää. Nautitaan siis kesästä, ketsupista ja kesäisistä illanistujaisista!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti