lauantai 30. kesäkuuta 2012

Tomaatteja kastikkeeksi

Tomaattihulluttelu jatkuu. Lily ennättikin jo kertoa tomaatista laajemmin ja vinkata ketsuppireseptistään, joten minä tyydyn lyhyemmän jakamaan vain vanhan reseptini, jolla olen kokkaillut salsan tyyppistä tomaattikastiketta. Meillä moista käytetään erilaisissa tilanteissa lisäkkeenä, dippinä tai kastikkeena, joten tilausta moiselle on. Tapana onkin odottaa aina kesällä tomaattikauden huippua, haalia tomaatteja useampia kiloja ja keitellä niistä kastikkeita. Tosin täytyy tunnustaa, että se puolisen kiloa tomaatteja joka eilisestä keittelystä jäi yli, tuli syödyksi muutamassa hetkessä illalla sellaisenaan.

Tästä se lähtee!

Tomaattikastike

2 kg tomaatti
1/4 dl sokeri
1/4 dl etikka
1,5 rkl suola
2 tl mustapippuri
1 punainen chili
1 valkosipuli
2 sipulia
korianteria
oreganoa
1 ruukku tuoretta basilikaa

Tomaatit huudellaan ja pilkotaan neljäsosiksi. Levyä ei kannata pitää täysillä, mutta kyllin kuumalla että tomaatit alkaisivat rikkoutua rakenteeltaan. Itse pidin 1-6 asteikolla säätyvää liettäni nelosella. Mukaan mittaillaan sokerit, etikat ja mausteet. Kuumentamisen aikana kannattaa tomaattilohkoja käännellä, jotta ne lämpenisivät tasaisesti. Tomaattien kärvistellessä kuumuudessa on hyvää aikaa silputa sipuleita ja chilejä, jotka lisätään kattilaan muiden ainesten joukkoon.

Alussa vaikuttaa siltä, ettei tästä koskaan mitään salsan tapaista tule mitenkään...
...mutta kyllä se sieltä hiljakseen alkaa muuttua kastikemaisemmaksi
Kastiketta keitellään rauhassa noin tunnin ajan tai kunnes se on omasta mielestä sopivan paksuista. Tämän jälkeen se kannattaa vetää sileäksi sauvasekoittimella, jotta tomaatinkuoret ja muut ovat mukavammassa muodossa. Lopuksi lisätään tuore basilika silputtuna kastikkeen joukkoon.

Mausteiden määrää voi jokainen säätää paremmin suuhunsa sopivaksi. Itse esimerkiksi pidän valkosipulista, joten sitä eksyy resepteihini aina reilulla kädellä. Tulisuutta suuni taas ei siedä kuin mietona, joten vahvempaa kastiketta halajavat voivat lisätä huoletta chilin määrää. Reseptin kokonaismäärää on helppo muuttaa, aiemmin olen tehnyt kastikkeeni aina tähän kahden kilon määrään tähdäten, koska se oli aika tarkalleen keittiöni isoimman kattilan turvallinen vetoisuus. Nyt isomman kattilan omistajana tein itsekin suoraan isomman satsin.

Se mikä ei mahtunut purkkiin tai pakkaseen, jäi iltaherkutteluun
Tomaattisalsan voi kuumana purkittaa ja säilyttää viileässä. Sen voi myös halutessaan pakata rasioihin ja pakastaa. Itse tein hieman kumpaakin, sillä minulla ei ollut asunnossani kylliksi purkkeja purkittamista varten, enkä jaksanut raahautua enää kylmäkellarille niitä hakemaan ja keittelemään. Kumpikin vaihtoehto toimii kuitenkin säilytyksessä hyvin.

Herkullista tomaattikautta kaikille!

-Annukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti