tiistai 19. kesäkuuta 2012

Varhaissatoa

Varhaissipulinippuja (kuva Ekomarja).

Kotimaisten kasvisten varhaisperunan ja varhaisvihannesten teemaviikkoa vietetään nyt viikolla 25. Ruokakauppoihin varhaisperunat ja -kasvikset ovat jo saapuneet tarjolle, kotimaisinakin versioina. Myös ahkerat palstaviljelijät pääsevät näihin aikoihin nauttimaan ensimmäisistä sadoista, parveke- ja ikkunalautaviljelijät ovat jo tovin napsineet ruokapöytäänsä yrttejä ja versoja. Nyt onkin mitä parhain varhaissatokausi menossa useammallakin kasvilla. Suomen kesä, ja satokausi, on niin kovin lyhyt, joten nautitaan siitä täysillä!
Valoisissa kesäöissä sitä paitsi kasvaa tutkitusti (ravinto)kasveja, joiden vaikuttavat ainesosat ovat voimakkaampia ja niitä löytyy enemmän, kuin etelämmässä kasvaneilla lajitovereillaan. Flavonoideja ja useita bioaktiivisia aineosia löytyy Pohjolan kasveista etelän serkkujaan enemmän. Lisäksi valon määrän lisääntyminen on tutkimuksissa yhdistetty muun muassa tillin, salvian, timjamin ja mintun aromaattisten ainesosien suurempiin pitoisuuksiin. Esimerkiksi tillistä käytetään Välimeren tietämillä mausteena lähinnä siemeniä, sillä siellä kasvaneiden kasvien lehdistä ei löydy samassa määrin aromiaineita. Itse asiassa eteläisemmät tillinlehdet voivatkin olla lähes mauttomia. Jo tässä on hyvä syy suosia kotimaista ja lähellä tuotettua, puhumattakaan lähiruoan ekologisuudesta.

Varhaisvihanneksia juhlistaakseni jaan kanssanne nyt todella simppelin ja erinomaisen maustevoin ohjeen, jota meidän taloudessamme nautittiin uusien perunoiden ja paistetun kalan kera.


Varhaissipulimaustevoi

2-3 vartta varhaissipulia
50g voita
hippunen mustapippuria

Nosta voi lämpiämään huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen maustevoin tekoa. Silppua varhaissipulin sipuliosa ja pieni pätkä vihreäksi muuttuvaa vartta hienoksi silpuksi. Sekoita pehmenneeseen voihin. Lisää maun mukaan tuoretta mustapippuria. Voin voi käyttää heti tai muotoilla leivinpaperin avulla tangoksi ja nostaa hetkeksi pakkaseen jähmettymään. Siten siitä on helppo leikellä nappeja. Maustevoin voi myös halutessaan esimerkiksi pursottaa ja sitten jähmettää jääkaapissa tai pakastimessa.

--
Varhaissipulinipun muut sipulit ja vihreät varsiosat paistettiin kesäkurpitsan kanssa lisukkeeksi perunoille ja kalalle. Hyvää tuli.

-Lily


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti