lauantai 2. kesäkuuta 2012

Viljelypalstalla

Palstaviljely käynnistyi maanparannukseen
käytettyjä multasäkkejä raahaamalla.

Pääsimme kuluneella viikolla viimein katsastamaan yhteispalstamme ja perustamaan viljelypenkkejä. Viljelypalstanamme toimii Annukan kaupungilta vuokraama noin aarin kokoinen kappale peltomaata, jossa tarkoituksenamme on viljellä pienellä porukalla lähinnä syötäviä kasveja. Annukan näytettyä työkalujen ja palstan sijainnin pääsimme talkooporukan voimin itse asiaan. Lähtötilanteessa palsta on kalkittu ja äestetty, mutta juuri muuta sille ei olekaan tehty. Meitä odotti siis tasaisen harmaa peltomaa: 

Palsta lähtötilanteessa. Pian tässä jo kasvaa yrtit ja muut herkut!

Maan muokkaus aloitettiin huolellisella suunnittelulla ja pohjapiirrustuksen teolla. Palstaa ympäröimään rakennettiin kohopenkit ja metsän puoleisen sivun ylimääräinen kaistale jätettiin hetken harkinnan jälkeen perunoille. Ympäryspenkkien sisäpuolelle tuli neljä L:n mallista penkkiä. Näiden rajaama alue jätettiin toistaiseksi oleskelualueeksi, sillä esikasvattamamme taimet mahtuvat mainiosti jo ulompiinkin penkkeihin. Kesän edetessä voi keskusalueelle vielä tarpeen mukaan perustaa uusia viljelypenkkejä. 

Koska saimme kohopenkkien lapioimiseen vapaaehtoista miestyövoimaa, ehdimme seikkailla kaiken kitksemisen lomassa biologiystäväni Maijan kanssa myös palstan viereisessä metsikössä. Siellä rönsyili jos jonkinlaista syötävää villiyrttiä, sekä tiheästi pesiviä lintuja, jotka rakentelivat pesiään mataliin ja kuvauksellisiin paikkoihin. Vai mitäpä sanotte vaikkapa seuraavasta somasta pesästä?

Tyhjä linnunpesä kuvauksellisessa juurakossa.
Läheisessä, myös hyvin matalalla sijainneessa pesässä oli jo munat.

Palstalla ja sen vieressä puuhatessa kuluikin monta tuntia ja seuraavana päivänä tuntui lihaksissa, että ruumiillista työtä tuli tehtyä tavanomaista päivää enemmän. Palsta jäi kuitenkin oikein hyvälle tolalle ja seuraavana urakkana onkin kasvien istuttaminen penkkeihin. Siitä lisää seuraavassa palstapostauksessa!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti