keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kesäherkku palstamaalta

Palstan satoa: pyöreä kesäkurpitsa.

Sateisesta ja pilvisestä kesästä huolimatta viljelypalstalla ovat kasvit kasvaneet, joskin selkeästi edelliskesiä hitaampaan tahtiin. Heinäkuun loppupuolella pääsimme keräämään ensimmäistä kesäkurpitsasatoa, kun pyöreät kesäkurpitsat olivat paisuneet syötäviin mittoihin. Niiden lisäksi palstalla kypsyy myös tavallisen pitkulaisia kesäkurpitsoja sekä tummana että keltaisena väriversiona. Muutamien viikkojen päästä tiedossa on siis paljonkin kesäkurpitaa ruokapöytään. 

Kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) on oikeastaan talvikurpitsan oma lajike, tai oikeastaan useampia eri lajikkeita. muita saman lajin eri lajikkeita ovat talvikurpitsat, koristekurpitsat ja spagettikurpitsat. Kesäkurpitsasta on useita eri lajikkeita, jotka eroavat toisistaan väriltään ja muodoltaan. Omien viljelykokemusteni perusteella keltaisen värinen kesäkupritsa on ehkä tummakuorista aavistuksen miedomman ja makeamman makuinen. 

Helppohoitoista kesäkurpitsaa voi kasvattaa helposti palstalla, pihamaalla tai parvekkeella. Siemenet kylvetään keväällä huhti-toukokuussa ja taimet voi viedä alkukesästä ulos, kunhan suojaa ne hallalta. Ensimmäiset kesäkurpitsat kypsyvät heinäkuun aikana ja satoa voi korjata loppukesän aina alkusyksyyn saakka. Kevyt, mieto ja monipuolinen kesäkurpitsa sisältää C- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiastetta. Lisäksi se edistää ruoansulatusta ja suojaa suoliston limakalvoja. Keittiössä kesäkurpitsa taipuu salaattiin, paistoksiksi, pataruokiin, pääruuaksi, hilloksi, pikkelsiksi, kakkujen mehevöittämiseksi...

Ensimmäinen oman palstan kesäkurpitsa päätyi meillä täytettynä uuniin ja syötiin salaatin sekä ranskanperunoiden kera hyvällä ruokahalulla. 

Valmis kesäkurpitsa. Herkullista!
Täytetty kesäkurpitsa 

yksi pyöreä kesäkurpitsa
noin 100g jauhelihaa
tilkka oliiviöljyä
1 pieni sipuli
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
yrttisuolaa
mustapippuria
1 pieni kananmuna

Huuhtele kesäkurpitsa. Leikkaa kesäkurpitsan lakki irti ja koverra sisusta pois. Poista halutessasi siemenet ja silppua irroittamasi kurpitsan malto. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha oliiviöljytilkassa. Lisää joukkoon mausteet sekä kesäkurpitsa- ja sipulisilput. Kuullota hetki ja tarkista maku. Täyte saa olla melko mausteista, sillä kesäkurpitsa itsessään on mietoa. 

Asettele koverrettu kesäkurpitsa foliosta muotoillun kupin päälle. Kesäkurpitsan voi myös nostaa suoraan uunivuokaan, mikäli valmistaa useamman täytetyn kurpitsan samalla kertaa. Täytä kurpitsa. Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki. Valuta täytteen joukkoon kesäkurpitsan sisään. Paista ritilällä uunin keskitasossa noin 15-20 minuuttia, kunnes täytteen kananmuna hyytyy. Tarjoa jokaista ruokailijaa kohden 1-2 täytettyä kesäkurpitsaa pääruokana. 

Täytetyn kesäkurpitsan täytteiksi sopii jauhelihan lisäksi erinomaisesti esimerkiksi sienet ja täytettä voi mainiosti maustaa myös sinihome- tai fetajuustolla. Myös esimerkiksi itämaisvivahteisempi soijalla tai osterikastikkeella maustettu tofu-, broileri- tai possusuikaletäyte voisi sopia erinomaisesti.

--
-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti