tiistai 28. elokuuta 2012

Kestoliivinsuojat

Jokainen naispuoleinen ihminen, joka on imettänyt, on varmasti käyttänyt jonkinlaisia liivinsuojia. Imetysaikana kun rinnat suorastaan pursuavat maitoa, eikä luonto ole kehittänyt imetyksestä aivan täysin koordinoitua puuhaa. Maitoa siis tulee rinnoista muulloinkin kuin vauvan imiessä ja mikäli ei tahdo viettää päiviään rinnukset jatkuvasti märkinä, jonkinlaiset suojat tulevat tarpeeseen.

Suojia saa kertakäyttöisinä sekä kestoversioina. Kertakäyttöiset ovat valmistajasta riippuen erilaisia imukykyisistä materiaaleista valmistettuja lappuja, jotka asetetaan rinnan päälle. Niiden kastuttua ne heitetään pois.  Netissä jaettujen käyttökokemusten mukaan ne voivat olla kätevät etenkin silloin jos maitoa tulee runsaasti, mutta samalla ne voivat myttääntyä kastuessaan, olla käytettävyydeltään hankalat ja tarttua kuivuessaan kipeästi  ihoon kiinni.
Kestosuojia puolestaan valmistetaan erilaisina. Pääasiallisesti ajatuksena on käyttää raaka-aineena erilaisia kankaita, joiden imukyky on hyvä. Osassa niistä on erikseen käytetty kosteussulkukangasta uloimpana kerroksena eli neste ei pääse kulkeutumaan tästä kerroksesta läpi lainkaan. Toisissa taas kosteussulkua ei ole eli runsaan maidontulon seurauksena voi olla läpimärkä kestosuoja. Kestosuojat maksavat paria kohden huomattavasti kertakäyttösuojia enemmän, mutta hinta tasaantuu käyttökertojen myötä. Lisäksi suojat on pestävä käyttökertojen välillä ja muistettava käyttää pesuainetta, joka ei heikennä imujen imutehoa tai vaurioita kosteussulkuna käytettyä kangasta. Osa käyttäjistä netissä valitti, että suojat laskevat maidon läpi kastuessaan, mutta useimmissa tapauksissa kyseessä vaikutti olevan malli, jossa ei oltu käytetty kosteussulkua.

Kestosuojia valmiina
Itse päätin luottaa ensisijaisesti kestosuojiin ja valmistauduinkin ennen imetystä hankkimalla niitä kyllin monta. Niitä tulikin äitiyspakkauksen mukana yksi pari ja lisäksi sain lahjana yhden parin Myllymuksujen suojia. Koska epäilin, etteivät nämä riittäisi mukavaan käyttöön, päätin hankkia itselleni muutaman parin lisää. Koska kestosuojien hinta vaihteli noin 4-8 euron tienoilla/pari, päätin selvittää osaisinko valmistaa näitä itse. Ompelukone ja minä emme ole koskaan olleet kovin läheiset, mutta tästä uskoin selviytyväni.

Kävin hakemassa tarvikkeiksi 10 cm kosteussulkukangasta ja 10 cm imukykyistä mikrokuitukangasta. Lisäksi käytin projektiin kotonani kestomeikinpoistolapuista ylijäänyttä flanellia. 

Yksinkertaisuudessaan suojien rakentaminen toimi niin, että piirsin kyllin isoa kahvikuppia muottina käyttäen kankaalle ympyröitä. Kaikkiaan tein 8 paria suojia, joten ympyröitä muodostui kullekin kankaalle 16 kappaletta. Sen jälkeen leikkelin ympyrät irralleen. Minulla oli nyt 16 ympyrää kustakin kankaasta. Asettelin kankaat huolella päällekkäin. Alimmaksi meni kosteussulku, välikerrokseksi eli imuksi mikrokuitu ja ihoa lähimmäksi flanelli. Koska olin netin syövereissä törmännyt vinkkiin, ettei kosteussulkuun kannata tehdä yhtään ylimääräistä reikää, käytin kankaiden kiinnipitämisessä nuppineulojen sijasta klemmareita. Toimi!

Päällimmäisenä kerroksena on nk. pul-kangasta, joka toimii kosteussulkuna
Kun paketti oli valmis, ompelin sen koneeni kolmipistesiksakilla pyöreäksi lätyksi. Siksak kiristi ikävästi ensimmäisen lapun kohdalla koepalan ompelusta huolimatta, mutta pienten säätöjen  jälkeen ompeleminen toimi ongelmitta.  Minulta meni hieman reilut pari tuntia aikaa koko operaatioon ja sen jälkeen edessäni oli 8 paria kestosuojia. Suojien imukyky on aina alussa heikompi kuin myöhemmin, joten mikäli mahdollista, suojia kannattaa pestä muutamaan kertaan muun pyykin joukossa ennen varsinaista käyttöä. Pesussa tulee kuitenkin huomioida, että pesuaineen tulisi sisältää alle 5 % saippuaa, sillä osa kestosuojien materiaaleista tukkeutuu saippuasta. Lisäksi valkaisuaine voi tuhota kosteussulkuna toimivan kankaan kosteudenpitävyyden. Kannattaa myös välttää pesuainetta, joka sisältää zeoliittia. Huuhteluaine kannattaa myös suosiolla jättää väliin. Sekä zeoliitti että huuhteluaine heikentävät imujen tehoa eli suojat eivät toimi käytössä yhtä hyvin.

Toisella puolella on pehmoista ja muutamaan kertaan pesussa käynyttä flanellia

Kestosuojien hinnaksi tuli 3,7 euroa kankaiden osalta. Ompelulanka ja toisesta työstä jäänyt flanellipala eivät ole hintalaskelmassa mukana, sillä ne löytyivät omasta komerosta. Yhden kestoparin hinnaksi siis muodostui näillä laskelmilla 47 senttiä, mikä ei ole vallan kohtuuton hinta tällaisesta tuotteesta. Mikäli siis kestosuojille on tarvetta ja kykenee minun laillani ompelemaan juuri ja juuri suoraa saumaa ompelukoneella, suojat valmistuvat kyllä itse ommellen.

-Annukka

1 kommentti:

  1. Kiitos klemmarivinkistä! Mun versioista tuli tällaisia https://tiitouhuaa.wordpress.com/2018/02/28/liivinsuojat/

    VastaaPoista