torstai 16. elokuuta 2012

Mustikkaisia rahkalettuja (gluteeniton)

Olen aina rakastanut lettuja, etenkin jonkun muun paistamina. Omien yritelmieni kohdalla tuntuu, ettei mikään määrä harjoitusta ole kylliksi, että saisin letuista kauniin pitsireunaisia -hyvä jos saisin ne edes pysymään letun muotoisina läpi paistokäsittelyni. Muistan edelleenkin kämppikseni lumoutuneen kauhunsekaisen ilmeen, kun hän seurasi Sotkamossa pinaattilettujeni paisto-operaatiota. Lopputuloksena söimme pinaattikasoja, mutta makuhan se tunnetusti ratkaisee. Meillä onkin tapana kotona, että lettuja kaivatessani teen taikinan valmiiksi turpoamaan ja mies paistaa letut täydellisiksi myöhemmin.

Lettujen paistelu onnistuu minultakin, mikäli vaihdetaan perinteiset letut rahkalettuihin. Nämä myös syrnikkien nimellä kulkevat, idästä tulevat herkut osuvatkin makuhermooni oikein sopivasti ja valmistan niitä aina silloin tällöin raparperihillon kanssa nautittavaksi herkuksi. Nyt mustikka-aikana päätin kuitenkin kokeilla tehdä syrnikkejä hieman poikkeavasti: lisäsin taikinaan mustikkaa ja kokeilin mitä tapahtuu, mikäli vaihdan jauhot kokonaan gluteenittomiin versioihin. Lopputuloksena syntyi mainioita mustikkasyrnikkejä, jotka kelpaavat myös gluteenittomaan ruokapöytään.

Rahkaletut mustikoiden ja hillon kera (esteettisyyspisteitä ei taida tosin edelleenkään ropista)


Mustikkasyrnikit (gluteeniton)

250 g maitorahka
3 munaa
1 dl mantelijauho
1/2 tl psyllium
1/2 dl sokeri
vaniljasokeria ripaus
1/4 tl suola
0,5-1 dl mustikoita

Rahka kannattaa valuttaa ennen kuin ryhtyy muihin puuhiin. Sekoitetaan siihen munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisätään kuivat aineet. Psyllium ei ole pakollinen, mutta pitkin ja poikin nettiä haahuillessani sen kehuttiin antavan rahkalettuihin paremmin koossa pysyvän rakenteen, kun käytetään mantelijauhoja. Niinpä lisäsin sitä sekaan. Lopputuloksena oli paksu seos, johon lisäsin vielä tuoreita mustikoita.

Paistossa valurautapannu on ehdoton ykkönen, mutta toki muillakin valmista saa. Pannun kannattaa antaa kuumentua ensin ja paistaa sitten tasaisella lämmöllä ja runsaan rasvamäärän avustuksella letut valmiiksi. Lettujen on tarkoitus olla pienehköjä ja paksuja, joten ne kannattaa muotoilla pieneksi ja antaa niiden kuumentua kaikessa rauhassa, jotta ne olisivat myös kypsiä sisältä. Lettujen kera voi nauttia esimerkiksi hilloa tai marjoja.

Herkullisia lettuhetkiä!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti