perjantai 10. elokuuta 2012

Mustikkaista viikkoa

Kuten tarkkasilmäisimmät ovatkin ehtineet jo huomata, vietetään Villikatajan blogissa mustikkaviikkoa. Mustikkasadon ollessa runsaimmillaan jaamme parhaita mustikkareseptejämme teidän lukijoidenkin iloksi. 

Tuoreita mustikoita (kuva Wikimedia Commons).

Mustikka (Vaccinium myrtillus) on koko maassa, tunturinhuippuja lukuun ottamatta, yleisenä kasvava havumetsien varpukasvi. Maukkaita sinisiä marjoja saa kerätä heinäkuun jälkipuoliskolta aina syyskuun alkuun saakka. Marjat sisältävät runsaasti antosyaaniyhdisteitä, C- ja E-vitamiineja sekä kuitua. Mustikan marjoissa on myös A- ja B- vitamiineja ja runsaasti eri hivenaineita. Mustikka on paljon tutkittu kasvi ja sekä marjoista, että itse kasvista on löydetty lukuisia terveysvaikutuksia. Mustikkauutteen antosyaaneista on löydetty laboratoriotutkimuksissa syöpäsolujen kasvua estäviä ominaisuuksia. Lisäksi antosyaanien lukuisissa tutkimuksissa niiden on muun muassa todettu vaikuttavan myönteisesti sydämen ja verisuoniston kuntoon, parantavan elimistön insuliinitasapainoa, tehostavan silmän toimintaa ja erityisesti yönäköä, sekä vähentävän ikääntymisen ja metabolisen oireyhtymän aiheuttamia haittoja elimistössä. Mustikka on siis varsinainen ihmekasvi ja superruokien aatelia. Kaiken muun hyvän lisäksi pohjoisessa kasvaneissa mustikoissa on todettu suurempia määriä terveysvaikutteisia antosyaaneja kuin eteläisemmissä serkuissaan. Parasta on siis mustikkatuotteiden tuontimarjojen sijaan käydä poimimassa itse marjat metsästä tai suosia lähiruokaa hankkimalla paikallisia tuotteita. 

Terveellinen mustikka taipuu monenlaisiksi tarjottaviksi. Sitä voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla ja tekemällä hilloja, hyytelöitä ja marmeladeja talven varalle. Lisäksi sitä voi käyttää tuoreena kiisseleissä, vaahdoissa, mousseissa, jäätelöissä ja mahtavissa leivonnaisissa. Itse innostuin nyt viimeksi leipomaan helppoja ja hyviä tarteletteja, pieniä mustikkaleivonnaisia. Mantelijauho tuo leivonnaisiin mukavaa keveyttä ja mureutta (ja sopii myös hiilihydraattitietoisille kotikokeille). 


Mustikkatarteletit menossa uuniin.
Mustikkatarteletit 
12 kpl

pohja:
100g voita tai margariinia (oikea voi tuo leivonnaisiin ihanan maun)
1dl vehnäjauhoja
1½dl mantelijauhoja 
1rkl sokeria
½tl vaniljajauhetta

täyte:
2dk kuohukermaa
sokeria
3dl tuoreita mustikoita

Nypi rasva ja kuivat aineet sekaisin. Mikäli taikina jää murumaiseksi, voi joukkoon lisätä pienen tilkan kylmää vettä, mutta ainakin itselläni taikinasta tuli juuri sopivaa ilmankin. Laita taikina hetkeksi viilenemään jääkaappiin. Voitele 12 pientä tarteletti- tai leivosvuokaa (itselläni on yhtenäinen 12 -kolon vuoka). Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Painele taikina koloihin ohueksi kerrokseksi pohjalle ja reunoille. Taikina saa tulla hieman reunojen yli ja olla tosiaan ohut, sillä se paisuu uunissa. Paista leivospohjia uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat muuttuneet kauniin kullanruskeiksi. Anna pohjien jäähtyä haaleiksi ja kumoa ne sitten kääntämällä vuoka varovasti ylösalaisin leivinpaperin päälle ja kopauttamalla vuokaa kevyesti. 

Valmis mustikkatarteletti.

Mausta kuohukerma haluamallasi määrällä sokeria. Vatkaa kerma vaahdoksi ja täytä jäähtyneet leivoskupit kermavaahdolla ja tuoreilla mustikoilla. Nauti!

-Lily


--
Lisätietoa ja linkkejä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti