torstai 13. syyskuuta 2012

Keruutuotteet Keski-Suomessa


Lily ja minä olemme jo viime vuoden joulukuusta lähtien suunnitelleet, tehneet töitä ja jännittäneet kovasti. Tuntemusten ja touhuamisen taustalla on ollut nyt vihdoinkin toteutuva projektimme. Me olemme kumpikin viimeisten vuosien aikana tehneet antoisan ja virkistävän sukelluksen keruutuotteiden maailmaan. Ne ovat olleet läsnä kummankin elämässä osana arkea lapsuudesta lähtien, mutta nyt vasta aikuisena ja biologina sitä on oppinut ymmärtämään ja arvostamaan niitä vielä syvällisemmin. Niinpä me halusimme luoda jotakin kestävämpää ja samalla tuottaa hyötä ja iloa koko asuinalueellemme.

Ensiksi ajatuksemme olivat hajanaisia ja epävarmoja. Emme oikein uskoneet, että kaksi nuorta ja vastavalmistunutta biologinplanttua voisi saada aikaiseksi tyhjästä mitään niin isoa. Keräsimme kuitenkin rohkeutemme, saimme matkalla hyviä neuvoja ja otimme reippaasti askeleita tuntemattomaan. Näin syntyi ensimmäinen hahmotelma hankkeesta Keski-Suomen alueella. Se oli hajanainen, sisälsi todella paljon kunniahimoisia aikeita ja niin paljon tavoitteita, että niiden toteuttamiseen kuluisi isommaltakin porukalta vuosikymmen tai pari.
Karsimme listaa, teimme parannuksia, saimme viisaammilta apua ja vinkkejä ja näin teimme paljon realistisemman luonnoksen esiselvityshankkeesta. Kävimme syksyllä puhumassa ELY-keskuksella rahoitusmahdollisuuksista ja saimmekin lopulta Keski-Suomen ProAgrian kiinnostumaan hankkeen vetämisestä. Joulukuussa hioimme esiselvityshankkeen hankesuunnitelman ja jätimme sen ProAgrian hallituksen hyväksyttäväksi. Kivenjärkäle oli vihdoin työnnetty liikkeeseen ja me jäimme hämmentyneinä katsomaan, minne se vierisi.
Toukokuussa saimme tiedon, että ProAgrian ELY-keskukselle tekemä hankesuunnitelma oli mennyt läpi ja hankkeella oli rahoitus. Elokuussa hanke onkin alkanut hiljakseen elää omaa elämäänsä ja käynnistyä ProAgrialla. Hankkeen tavoitteena on selvittää keruutuotealan nykyinen tila ja edellytykset alan kehittämiselle. Tarkoituksena on lisätä keruutuotteiden hyödyntämistä ja lisätä sitä kautta maakunnan elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä. Hanke etsiikin parhaillaan Keski-Suomen alueen keruutuotepuolen yrittäjiä, kerääjiä ja jalostajia. Mikäli siis itse kuulut joukkoon tai tiedät jonkun, joka kuuluu, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä hankevetäjään.

Hankkeen hakuilmoituksen voi lukea täältä.Me jäämme ihmettelemään edelleen sitä, miten paljon kaksi ihmistä voi saada aikaiseksi, kun vain päättää tarttua toimeen, eikä jää liiaksi epäilysten ja epätoivon valtaan vastoinkäymisten sattuessa. Olemme vilpittömän ylpeitä itsestämme ja iloisia siitä, mitä olemme saaneet aikaiseksi. Toivommekin, että hanke tuottaa paljon tärkeää tietoa alan kehittämiseksi alueella ja poikisi monia hyviä jatkotoimenpiteitä.

-Annukka

2 kommenttia:

  1. Hienoa ja tosi mielenkiintoinen juttu! Täällä ollaan vilpittömästi iloisia teidän puolesta ja odotetaan innolla mitä kaikkea projekti poikii...

    VastaaPoista
  2. Kiitokset! Tässä nyt odotellaan ja ihmetellään projektin vihdoin kunnolla käynnistyessä, että mitä tästä sitten kehkeytyykään loppujen lopuksi :) Toivotaan siis kaikki peukut pystyssä, että kaikkea hienoa ja upeaa seuraisi tästä, Keski-Suomessa keruutuotteet kun ovat olleet todella vähällä huomiolla tähän asti muuhun Suomeen verrattuna.

    -Annukka

    VastaaPoista