tiistai 25. syyskuuta 2012

Kirjahyllyn aarteita -vanhanajan niksejä tarkalle taloudenpitäjälleMummoni tyhjensi muuttonsa yhteydessä suunnattoman laajaa kirjahyllyään ja sain onnekkaana etuoikeuden vierailullani valita hyllystä mitä kirjoja ikinä tahdoinkaan. Kirja-aarteiden perinpohjaisen kahlaamisen jälkeen käteeni osui Jokanaisen niksikirjan. Se vetosi minuun siinä määrin, että poimin sen talteen myöhempää tarkastelua varten.

Kirja esittelee monipuolisesti erilaisia arjen pulmatilanteita ja niiden ratkaisuja. 1952 vuonna painettu kirja edustaa opuksen peräti kahdeksatta painosta ja se onkin ilmeisimmin ollut sangen suosittu ja suositeltava kirja jokaiselle emännälle ja hyväksi aviovaimoksi aikovalle. Vaikka osa kirjan vinkeistä on auttamattoman vanhentuneita sekä tietyllä tapaa äärettömän herttaisiakin nykylukijan silmissä, osa neuvoista on hyödyllisiä vielä nykypäivänäkin.


Etenkin sotavuosien jälkeen kirjassa ovat painottuneet entistä vahvemmin erilaiset säästövinkit. Vaikka itse onkin kokenut elävänsä nykymittapuulla säästeliästä arkea ja pyrkivänsä säästämään luonnonvaroja, on etenkin pakon sanelema säästäväisyys ja nuukuus ollut aivan omaa luokkaansa. Etenkin lukuisina esiintyneet ”näin saat pilaantuneen puolella olevasta ruoasta edelleen syötävän makuista” –aiheiset vinkit tuntuvat nykypäivänä jo terveydelle vaarallisilta. Sen sijaan monet pienet arjen nokkelat niksit ovat aivan yhtä hyödyllisiä tänäkin päivänä ja tuovat yllättäviäkin uusvanhoja ajatuksia etenkin kierrättämisen saralla. Nykypäivän kertakäyttökulttuurin ympäröimänä eläneelle tuntuu hämmentävältä, mitä kaikkea voikaan kierrättää kun asiaan paneutuu. Etenkin vanhojen vaatteiden, lakanoiden ja pyyhkeiden uusiokäytölle löytyy vinkkejä sivukaupalla. Kirja onkin mielenkiintoinen kokoelma niin ajankuvaa kuin käytännöllisyyttä yksissä kansissa.

Lakastuneet vihannekset
Lakastuneita vihanneksia on liotettava suolavedessä tunnin verran, ennen kuin ne keitetään, sillä muuten ne jäävät sitkeiksi ja menettävät hyvän makunsa.

Kaksi ripustinta käsipyyhkeeseen
Jos ommellaan kaksi ripustinta pituussuuntaan ja n. 10 cm etäisyydelle toisistaan käsipyyhkeen keskelle, kuluu se vähemmän kuin riippuessaan yhden ripustimen varassa ja samalla koko pyyhe tulee käytetyksi tasaisesti koko alaltaan ja mahdollisimman tarkoin.

Kahdesta kuluneesta yksi eheä
Kun kaksi hitunaiseksi kulunutta pyyheliinaa ompelee reunoista ja sieltä täältä muualtakin yhteen pitkillä pistoilla, saa niistä vielä kauan kestävän tukevan pyyhkeen. Tällöin tietysti on asetettava pyyhkeet niin, että vastakkain tulevat toisen kuluneet ja toisen ehyet kohdat.


Saippuavedet WC:n puhdistuksessa
Kun kaataa nyrkkipyykissä tai vaikkapa lattianpesussakin käytetyt saippuavedet WC:hen ja antaa veden olla siinä jonkin aikaa, on WC helppo harjalla puhdistaa.

Sahajauhoja pesupulverin sekaan
Jos rasvaprosentiltaan heikkoihin pesupulvereihin sekoittaa sahajauhoja, synty sangen tehokas pesuaine, jolla likaisemmatkin kädet lähtevät puhtaiksi.Saviastian korjaaminen
tapahtuu siten, että säröytynyt astia täytetään kuoritulla maidolla ja pannaan kattilaan, jossa on kylmää vettä. Kun vesi ja maito ovat kiehuneet n. 10 min, on astia tiivis.

Kynttilän säästäminen
1. Kynttilän sydämen juurelle ripoteltu hieno suola hidastaa kynttilän kulumista.
2. Jotta kynttilöistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty, ne voidaan jatkaa korkilla, joka sopii kynttilänjalkaan. Tiputetaan hiukan kuumaa steariinia korkille ja liitetään kynttilä korkkiin tinapaperisiteellä. Kynttilän saa silloin polttaa aivan loppuu saakka.

Kirjan selailun jälkeen huomaakin pohtivansa entistä tarkemmin, mitä kaikkea voisikaan omassa kodissaan hyödyntää tarkemmin tai peräti käyttää kokonaan uudelleen. Samalla ymmärtää hitusen verran enemmän sitä maailmaa ja arkea, jossa omat isovanhempani ovat kasvaneet.

-Annukka

Jokanaisen niksikirja, toimittanut Maija Suova. WSOY, 1952, 8. painos.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti