lauantai 1. syyskuuta 2012

Mistä ruoka tulee?

Kramskoi: Children in the forest 1887 (kuva Wikimedia Commons).

Ensi viikolla (3.-9-9-2012) vietetään Keski-Suomen Lasten ruokakulttuuriviikkoa. Viikon aikana järjestetään useita tapahtumia, joissa lapset pääsevät tutustumaan ruoan alkuperään vierailemalla maatiloilla ja metsissä, vierailemalla ruoanjalostajien työtä ihmettelemässä ja kokeilemalla itsekin ruoanlaittoa. Keskisuomalaiset kunnat järjestävät tahoillaan kulttuuriviikon ohjelmaa yritysvierailujen, näyttelyjen ja erilaisten tapahtumien voimin. Lisäksi tarjolla on koko perheen tapahtumia, joissa ruokakulttuurin tutustutaan koko perheen voimin. 

Sieniretken antimet maistuvat oikein valmistettuna usein
lapsillekin. Uusiin makuihin kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti
ja aloittaa maistelu miedon makuisista sienistä.

Lasten ruokakulttuuriviikolla halutaan tuoda esiin ruoan alkuperää ja arvoa. Näin lapset pääsevät tutustumaan jo kenties hieman vieraiksi jääneisiin seikkoihin: mistä ruoka tulee, mitä kautta se päätyy ruokapöytään saakka ja kuka sen tekee. Samalla toivottavasti opitaan arvostamaan ruokaa uudella tavalla, kun kuilu pellolla laiduntavan lehmän ja ruokapöydässä tarjottavan maidon, juuston ja lihapyöryköiden välillä kapenee. Ruokakulttuuriviikkoon kannattaakin osallistua rohkeasti koko perheen voimin ottamalla osaa paikallisiin tapahtumiin, sekä tuomalla mahdollisuuksien mukaan ruokakulttuuria esiin kotonakin. Samalla tulee tehdyksi koko perheen voimin yhdessä mukavia asioita. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi koko perheen metsäretki sieniä ja marjoja ihmettelemään? Tai yhteinen leivontailta? Ehkä viikonloppuna voi pakata perheen pienimmätkin mukaan autoon ja huristella tutustumaan paikalliseen tilamyymälään? 

Röykkälän tilalla pääsee tutustumaan myös
lampaisiin (kuvan lampaat asuvat
Jyväskylän yliopiston Konneveden
biologisella tutkimusasemalla).
Monilla keskisuomalaisilla tiloilla on avoimien ovien päiviä, jolloin tilan toimintaan pääsee tutustumaan. Esimerkiksi Röykkälän lammastila Leivonmäen kansallispuistossa on vierailun arvoinen. Samoin Kuohun kylässä sijaitsevalla Simolan luomuomentatilalla kannattaa poiketa tutustumassa. Mikäli haluat vinkata hyvän keskisuomalaisen tilavierailukohteen, niin käy ihmeessä jättämässä vinkkisi tämän postauksen kommenttilaatikkoon tai Facebook-sivuillemme. Tuodaan yhdessä keskisuomalaista ruokakulttuuria tunnetuksi niin lasten kuin aikuistenkin parissa!

-Lily 

--
Sapere: Kasvaako porkkana puussa? Keski-Suomen Lasten ruokakulttuuriviikko
RuokaCentria: Pro Ruokakulttuuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti