torstai 18. lokakuuta 2012

Jos metsään haluat mennä nyt...

(kuva WSOY)
...niin ota mukaan tämä kirja. Ainakin jos kaipaat tukea ruokasienten tunnistamiseen, haluat tutustua sieniin, sekä oppia uusia asioita. Pertti Salon, Tuomo Niemelän ja Ulla Salon Suomen sieniopas on ehdottomasti kattavimpia markkinoilla olevia sienitunnistus- ja tietokirjoja. Kirja esittelee yksityiskohtaisesti sekä ruokasienet, että maamme muut sienet. Lisäksi kirja tarjoilee herkullisen tietopaketin sienten luokittelusta, fysiologiasta, kehityshistoriasta ja ruokasienikäytöstä kautta aikojen. Kirjassa esitellään myös erilaisia elinympäristöjä, kasvien sienitauteja, sienten säilömistä ja myrkyllisiä sieniä. 

Kokonaisuudessaan kirja onkin paljon enemmän, kuin tavannomaiset sienioppaat, joista säännöllisesti löytyy käännösvirheitä ja pieniä puutteita sieltä täältä. Kasvimuseon sieniasiantuntijat esittelevät jokaisen sienilajin yksityiskohtaisesti ja perusteellisesti. Upeat valokuvat sienistä kruunaavat esittelyn ja toimivat todella hyvänä apuna eri sienten tunnistamisessa.

Kuusensuomuorakas (Sarcodon imbricatus) löytyy sekin sieniopaasta. Se ei sovellu
ruokasieneksi ja haiseekin pahalle. Sen sijaan sitä voi käyttää luonnonvärjäyksessä,
jossa siitä saa ruskeita värisävyjä. 

Suomen sienioppaan tulisikin kuulua jokaisen sienistä vähänkään kiinnostuneen luonnossa liikkujan perusoppaisiin. Vaikka syksy on jo pitkällä, löytyy metsästä vielä tällekin vuodelle paljon sekä ruokasieniä koriin poimittavaksi, että jännittäviä sieniä kasvivärjäreille sekä sienten harrastajille.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti